Часовниците са от автентичния интериор на сградата и са единствените

...
Часовниците са от автентичния интериор на сградата и са единствените
Коментари Харесай

Два уникални часовника цъкат отново в НДК

Часовниците са от достоверния интериор на постройката и са единствените от този тип в Източна Европа, непокътнати до през днешния ден, оповестиха от НДК.

Те са сложени там през 1981 година при построяването на постройката и са подарък от компанията - производител на едни от най-популярните марки часовници в света.

Със съдействието на Министерство на културата и швейцарския дипломат Денис Кнобел, управителният екип на НДК се е свързал с представителите на "Omega " в София, които са съдействали за реставрацията на стенните часовници в Централно предверие и са дали на НДК шест нови часовника с тяхната марка за времето на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

"Това е част от Швейцария тук вътре в НДК. Знаем, че ръководството на времето е доста значимо и това е значима част от присъединяване на Швейцария в сполучливото Председателство на България на Съвета на Европейския съюз ", споделя дипломат Денис Кнобел.

Четири от часовниците са сложени в зала 3, в която се провеждат главните съвещания на Председателството, а два от тях ще демонстрират времето в зала 6 - интернационалния пресцентър на Председателството.

Часовниците са настроени на брюкселско и българско време и по този метод Omega се трансформира в марката-часовница, която публично отброява времето на Българското председателство .

"Възстановяването на двата часовника в Централно предверие кореспондира с желанието ни да работим по посока на оптимално възобновяване на истинския тип на постройката ", споделя изпълнителният шеф на НДК Ангел Митев.

"Навсякъде по света историята на конгресните центрове стъпва върху традицията. Тези дребни елементи в интериора на Двореца, дружно с творбите на изкуството в залите и пространствата на НДК, придават неповторима стойност на този уникален в Югоизточна Европа културно-конгресен център , който има своята история и обичаи, вградени в бъдещето му ", отбелязва ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков.

Часовниците "Омега " са част от достоверната часовникова система на НДК, която включва 120 часовника в цялата постройка. Много от нефункциониращите часовници са били сменени с нови по време на ремонтните действия. Часовниците в НДК са с вградена GPS система и се сверяват по Гринуич.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР