Часовниците на милиони европейци изостанаха с 6 минути от средата

...
Часовниците на милиони европейци изостанаха с 6 минути от средата
Коментари Харесай

Часовниците на милиони европейци изостанаха заради политически спор

Часовниците на милиони европейци изостанаха с 6 минути от средата на януари 2018 година насам, поради политически спор сред Косово и Сърбия, предава " Индипендънт ".

Става дума за радио часовниците с аларми, часовниците на кухненски печки или тези, употребявани за програмиране на отоплителните сиситеми по домовете. Въобще, за всички часовници, свързани с електропреносната мрежа. 

Причината за казуса е, че Косово е употребило повече ток, в сравнение с създава.

Възникнало е отклоняване от нормалната за Европа периодичност на тока от 50 херца, породено от незадоволително доставяне с сила в региона на Косово и Сърбия, поради политическия спор сред Прищина и Белград. 

Спорът за тока сред Косово и Сърбия е част от по-обширна дискусия сред двете, която произлиза 20 години обратно във времето. Откакто войната в Косово приключи през 1999, доминираното от сърби Северно Косово остава привързано към Белград. Мнозина от него не желаят да заплащат на косовската страна сметките си за ток. Те не са ги плащали в продължение на години. 

През 2015 година беше направено проектоспоразумение за разрешаване на разногласието, само че Сърбия блокира приемането и внедряването му. 

Електрозахранващият оператор на Сърбия EMS в този момент упрекна за казуса с часовниците на Европа Косово, като съобщи, че през януари и февруари Косово е точила нелегално ток от синхронната зона на континентална Европа. (По принцип Сърбия е виновна пред Европа да балансира мрежата на Косово.)

Източеното от Косово количество от общата ел. мрежа на Европа е предизвикало " резултат на доминото " измежду всичките синхронизирани високоволтови електропреносни мрежи на 25-те страни в Европа, из целия континент, от Португалия до Полша и от Гърция до Германия. Така е зародило безпрецендентно на континента общоелектрическо закъснение. Някои часовници в 25-те страни са проработили по-бавно при забавеното подаване на ток.

Тъй като електропреносната мрежа на цяла Европа е обвързвана, когато има дисбаланс някъде, честотата й може да пада, изясни Клеър Камю - представител на Европейска мрежа от оператори на преносни системи на електроенергия (ENTSO-E). Заради случая с Косово и Сърбия, общата европейска мрежа е изгубила 113 гигаватчаса ток от средата на януари насам. 

Кадри Кадриу - зам.-директор на косовския оператор за електрозахранване призна, че в действителност електричество от другаде е насочвано към сръбското малцинство на Косово в северната част на страната. Но също и сподели, че клиентите там не са си плащали тока от години, с което са основали " забележителен финансов товар " за косовската страна. 

Лобито на европейската енергийна мрежа реагира на случая, като прикани двете балкански страни да прекратят разногласието си. 

От Европейската мрежа в Брюксел акцентират, че това отклонение от междинната периодичност, случило се за първи път в Централноевропейската електрическа система, би трябвало да спре. Едно отклоняване от европейския стандарт от 50 херца периодичност е задоволително, за да докара електрическите часовници, които поддържат работата си от електрозахранването по домовете, вместо от вградени кварцови кристали, да изостанат, както се случи. 

От Мрежата показаха, че работят за техническо разрешаване на казуса, тъй че системата да се върне в синхрон в границите на няколко седмици. Но приканиха националните държавни управления да извърнат внимание на политическия въпрос, който е в сърцето на казуса.

Експертите акцентират, че става дума за нещо, което е оттатък техническия свят и има потребност да се подпише съглашение сред Сърбия и Косово по отношение на откриващата се липса на ток в системата на Косово. 

Европейската комисия през днешния ден изрази очакване нарушената работа на часовниците на континента да се възстановява до Великден. Тази година християните честват Възкресение в първите дни на април - на 1- ви е католическият, а на 8-ми - православният.

ЕК уточни, че към този момент се обяснява от кое място да бъдат наваксани незадоволителните количества ток в европейската енергийна система. Говорител на институцията означи, че до момента сходно нещо не се е случвало.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР