Часовници, ювелирно изработени златни брошки, игли и медальони с вензелите

...
Часовници, ювелирно изработени златни брошки, игли и медальони с вензелите
Коментари Харесай

НИМ показва сребърна чаша с форма на череп, подарена на цар Борис III

Часовници, ювелирно направени златни брошки, игли и медальони с вензелите на цар Борис III и кралица Йоанна са измежду акцентите на изложбата „ Цар Борис III. Личност и общественик “, която бе открита в Националния исторически музей (НИМ).

„ Юбилейната галерия е опит да очертае обективно и независимо комплицираната и многостранна персона на цар Борис III “, споделят от екипа на музея.

На откриването участваха Симеон Сакскобургготски и синът му Борис, министърът на културата Найден Тодоров, доцент доктор Пламен Славов, секретар по просвета и духовенство на президента, Евтим Милошев, министър на туризма, Снежана Петкова – Владимирова, шеф на Централния държавен списък и доктор Екатерина Цекова, шеф на Националния политехнически музей, оповестяват от екипа на НИМ.



„ В изложбата са експонирани луксозни приветствени адреси, калиграфски изписани, връчени на монарха във връзка покръстването, пълнолетието и женитбата му “, означават от екипа. По думите им са многочислени фотосите – обективно удостоверение на времето, илюстриращи виталния път на владетеля от раждането до неговата гибел. Фотографиите отразяват частния и публичния живот на цар Борис и разкриват любовта му към природата, науката и техниката, известността му измежду народа, описват още от НИМ.



„ Националният исторически музей, Централният държавен списък и Националният политехнически музей отварят своите фондове, с цел да показват извънредно редки и атрактивни документи и предмети, свързани с живота и активността на цар Борис. Голяма част от документите се демонстрират за пръв път “, означават от екипа.

Те описват още, че централно място във краткотрайната експозиция заемат документи от първостепенно национално значение, като Манифеста на цар Борис към българския народ за встъпването му на престола на 3 октомври 1918 година и Крайовския контракт, подписан сред България и Румъния на 7 септември 1940 година, с който Южна Добруджа се връща в рамките на България. 



Интригуващи експонати в изложбата са сребърната чаша с форма на череп, подарена на княз Борис Търновски по случай пълнолетието му през 1912 година, и моделът на локомотив, направен в Софийската железопътна работилница през 1930 година във връзка женитбата на цар Борис и кралица Йоанна “, споделят от екипа на НИМ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР