Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия

...
Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия
Коментари Харесай

1,1 милиона долара за часовника на Хитлер, продаден на скандален търг -

Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия водач Адолф Хитлер, бе продаден за 1,1 милиона $ на търг в Съединени американски щати. Часовникът „ Хубер “, продаден на неизвестен покупател, демонстрира свастика и е с гравирани букви AH, оповестява Би Би Си.

Търгът на аукционната къща " Аликзандър хисторикъл окшънс " (Alexander Historical Auctions) в Мериленд провокира бурните реакции на еврейски водачи.

Въпреки острата позиция, аукционната къща, която и преди е продавала нацистки сувенири, съобщи пред немските медии, че задачата й е да резервира историята.

От " Аликзандър хисторикъл окшънс " прецизират още, часовникът евентуално е бил подарък за рождения ден на фашисткия водач през 1933 година, годината, в която той става канцлер на Германия.

Часовникът е взет като сувенир от френски боец при щурма на Бергхоф – планинското леговище на Хитлер през май 1945 година Смята се, че от този момент е препродаван няколко пъти.

Сред другите продукти в търга са били рокля, която е принадлежала на брачната половинка на Хитлер - Ева Браун, фотоси с подписи на нацистки чиновници и жълта платнена звезда на Давид, отпечатана с думата " Юда ".

Отворено писмо, подписано от 34 еврейски водачи, разказва продажбата като " отвратителна " и приканва нацистките предмети да бъдат изтеглени от търга.

Равин Менахем Марголин - ръководител на Европейската еврейска асоциация, сподели, че търгът е " подкрепил тези, които идеализират това, което пази нацистката партия. Въпреки че е явно, че уроците от историята би трябвало да бъдат научени – и законните нацистки артефакти в действителност принадлежат на музеи, предметите, които продавате, явно не са “, написа той.

От " Аликзандър хисторикъл окшънс " разясняват преди продажбата, че задачата е да се резервира историята и че множеството продадени предмети се съхраняват в частни сбирки или са дарени на музеи на Холокоста.

Документите, предоставени от аукционната къща, гласят, че тя не може да даде доказателство, че Хитлер фактически е носел часовника. Но оценка от самостоятелен експерт заключава, че " по всяка възможност " принадлежи на него.

Въпреки че цената на часовника беше над 1 милион $, той не доближи оценката на аукционната къща от 2 до 4 милиона $, прецизира Дойче веле.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР