Часове след удара по болница в Газа със стотици убити

...
Часове след удара по болница в Газа със стотици убити
Коментари Харесай

Напрежение в Близкия изток след удара в Газа, Йордания отмени срещата с Байдън

Часове след удара по болница в Газа със стотици убити палестинци напрежението в Близкия изток ескалира. Хиляди излизат на улицата в Западния бряг и в мюсюлмански страни, а американският президент Джо Байдън се оказа изправен пред ненадейно предизвикателство 10 дни след началото на войната с " Хамас " при нападението ѝ против Израел на 7 октомври.

Йордания анулира среща с Байдън, който след Израел щеше да дойде там за диалози с крал Абдуллах Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на Палестинската власт Махмуд Абас. Сега той ще пътува единствено до Израел, където съгласно Белия дом ще повдигне " сложни въпроси пред държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху.

В болница " Ал ахли ал арабий " ( " На арабския народ " ) в град Газа са убити стотици палестинци - минимум 300 съгласно следеното от " Хамас " министерство на гражданската защита, 500 съгласно здравното министерство. С това убитите палестинци при ударите в Газа за десетте дни, откакто " Хамас " лиши живота на минимум 1400 израелци, доближават 3000 души.

Властите в Газа упрекват Израел, че е предизвикал " кръвопролитие ". Израел упорства, че по-малката формация " Ислямски джихад " и нейни несработили ракети са причина за нещастието, наказана по целия свят. Израелската войска и държавното управление упорито разгласяват изказвания, а и видеокадри, които съгласно тях потвърждават това. Последният видеоклип е оповестен в Х със известие: " Това е трагичният резултат от изстрелването на ракети от гъстонаселени региони. "

Световни медии и организации означават, че тези изказвания не могат да се ревизират, само че без значение от тях напрежението се повишава, а натискът върху Израел нараства за облекчение на блокадата в Газа, където стотици хиляди се трансферираха в южната част по израелско искане. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за " неотложно филантропично преустановяване на огъня ".

Демонстрации из Близкия изток

Сблъсъци имаше пред американското посолство в Ливан; шествия против Израел в Либия, Ирак и Йемен; митинги пред посолствата на Израел в Турция и Йордания, както и в окупирания Западен бряг. Палестинската власт разгласи тридневен печал.

В Бейрут протестиращите крещяха " Смърт на Израел ", в Техеран, пред английската и френската задача - " Смърт на Франция и Англия ", споделя " Франс прес ". Шиитската ливанска формация " Хизбула " разгласи " Ден на гнева ".

Очаква се Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да гласоподава нова резолюция за спора сред Израел и " Хамас " тази заран, план на Бразилия, откакто предходният, на Русия, който даже не загатваше " Хамас ", бе отритнат тази седмица.
Общо 22 арабски страни желаеха в Организация на обединените нации преустановяване на огъня в Газа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е относително въздържан в спора на фона на дългогодишните си остри офанзиви против Израел, съобщи този път, че събитията от нощес са " последният образец за израелски офанзиви, лишени от най-основни човешки полезности ".

За " Асошиейтед прес " американски представители споделят, че към този момент е ясно, че лимитираното арабско самообладание за военните интервенции ще се изпари изцяло, в случай че изискванията в Газа се влошат. Според този разбор това не просто ще помогне на " Хамас ", само че ще насърчи Иран да продължи да работи против Израел и да докара до районна рецесия.

Времето и подтекстът на такова значимо посещаване не биха могли да бъдат по-лоши. Каквито и да са събитията зад този удар в болничното заведение в Газа, на този стадий няма изключително значение. Напрежението се разпали повече от всичко, което сме виждали през последната седмица. - Чарлз Листър, шеф за контратероризма в Близкоизточния институт

Тази заран Съединени американски щати оповестиха и за осуетена дронова офанзива против силите им в Ирак.

Какво следва за Байдън

Посещението на Байдън в Израел бе замислено както за диалози за идната сухопътна атака в Газа в отговор на нападението от " Хамас ", по този начин и за филантропичния проект за облекчение на изискванията в бомбардираната от Израел линия, подложена на обсада.

Следващата спирка след Израел, Йордания, обаче няма да се състои, откакто срещата бе анулирана. Разговори с Абас няма да има и в двустранен формат, откакто палестинските сили за сигурност изстреляха сълзотворен газ и светошумови гранати против протестиращи в Рамала, в окупирания Западен бряг.

Според Белия дом на връщане към Вашингтон Байдън към момента счита да беседва с Абас и Сиси, въпреки че не се дават детайлности, а срещата в Йордания била анулирана по взаимно единодушие.

По-рано Байдън сподели, че Съединените щати не желаят спорът да избухне в по-широка война, само че Държавният департамент не рискува и сподели на американците да не пътуват до Ливан, до момента в който Израел и " Хизбула " разменят огън. На някои от дипломатите на Съединени американски щати в Ливан бе позволено да изоставен.
Иран, който поддържа " Хамас ", " Ислямски джихад " и " Хизбула ", предизвести Израел за ескалация, в случай че не успее да приключи експанзията против палестинците.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР