Часове след като енергийният обяви, че се води война срещу

...
Часове след като енергийният обяви, че се води война срещу
Коментари Харесай

Румен Петков: Заплашени сме Булгаргаз да сключи неизгоден договор за доставка на 500 млн. куб. м. газ

Часове откакто енергийният разгласи, че се води война против енергийната политика на страната, водачът на АБВ Румен Петков излезе с позиция, че Николов дължи ясни отговори на обществото.

Заплашени сме " Булгаргаз " да подписа контракт за доставка на 500 млн. куб. м. полутечен газ на извънредно висока цена , написа в мнението на партията. И всички дейности, които се подхващат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой желае да съсипе " Булгаргаз " в този му тип , за сметка на доставка на безценен газ за стопанската система. Казвам го в този момент и ще го повторя, когато една тайфа безбъдници тръгнат за " отвъд ".

Подобно мнение изрази и някогашният началник на " Булгаргаз " Николай Павлов.

Според Петков на 3 февруари (четвъртък) от 9 часа сутринта новото управление на " Булгаргаз " ръководи компанията (някой го е излъгал, че са влезнали чак в петък) .

Той задава следните въпроси:
Кой и по какъв начин дефинира цената от 150 лв. на мегаватчас (за сведение на премиера, за първи път в света през целия ден на борсата цената е една и съща - 150 лв. на мегават)? И някой би трябвало да изясни този феномен. Остава усещането, че купувачите са определяли цената, а не продавачите . Това също е елементарно проверимо и чакам с неспокойствие и вяра да бъда опроверган. Защо не насищаме хранилището в Чирен , а продаваме нашия на ниска цена газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа - 55 евро на мегаватчас, в Румъния доближава 100 евро на мегаватчас . Кои са милионерите, това знае министърът и новият началник на " Булгаргаз " ). Министърът удостовери, че източват " Чирен ". Защо не промени поръчката за предпазване, а разреши източването? Къде е програмата за предпазване при изключителни обстановки, с които ни плашат непрекъснато, в това число и преди всичко министър-председателят ?
Румен Петкова е безапелационен, че отговорите би трябвало да бъдат дадени от държавното управление. Той акцентира следните обстоятелства:

28 януари, петък , по общественодостъпна информация от газов хъб " Балкан " имаме продадени всичко под 6000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае сред мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Т. е. остатъците оттогава, до идващия петък, са се нараснали 10 пъти .

2 февруари са продадени 2000 мегаватчаса.

3 февруари - встъпването в служба на новото управление - са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб " Балкан ".

4 февруари - 12 000 мегаватчаса.

5 и 6 февруари - по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста облага 1,8 млн. евро).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР