Часове след като Джулиан Асандж беше изведен от дипломатическото си

...
Часове след като Джулиан Асандж беше изведен от дипломатическото си
Коментари Харесай

Би Би Си разкри: Защо Еквадор се отказа от Асандж след седем години покровителство

Часове откакто Джулиан Асандж беше изведен от дипломатическото си леговище в еквадорското посолство в Лондон, страната издаде лист с хипотетични нарушавания, довели до края на седемгодишното престояване на създателя на WikiLeaks на нейна територия, написа BBC, представена от „ Новини Лондон “.
 

Външният министър Хосе Валенсия и вътрешният министър Мария Паула Ромо упрекнаха Асандж, че е карал скутер из тесните коридори на посолството, обиждал е личния състав и размазвал изпражнения по стените. Въпреки умората на Еквадор от госта в Лондон, претекстовете за отнетото му леговище сигурно са доста по-сложни.
 
WikiLeaks към този момент нервира еквадорските управляващи по други способи. Според информацията месеци наред Асандж е провеждал правосъдни дейности против държавното управление на Еквадор, обвинявайки го, че нарушава правата му, като вкарва нови по-строги правила за живеене в посолството. Еквадорски арбитър отхвърли изказванията му предишния октомври.
 
В Кито, столицата на южноамериканската страна, се подразниха и от поддръжката на Асандж за придвижването за самостоятелност на Каталуния. Външното министерство на Еквадор го предизвести да се въздържа от изявления, които биха могли да влошат връзките на страната с другите, в това число с Испания.
 
Съвсем неотдавна WikiLeaks разгласява туит, който подсказва за корупция по високите етажи на еквадорските управляващи, в която е забъркан и президентът Ленин Морено. Името му попадна в анонимно регистриран уеб страница с голямо количество изтекли имейли, текстови известия и други документи, свързани с персоналния му живот.
 
Правителството на Еквадор упрекна WikiLeaks за приключването на документите, станали известна под абревиатурата INA. Затова и казусът се счита за още един предлог за прекратяването на закрилата на Асандж. Самият Морено отхвърли да е правил нарушавания, само че кабинетът на основния прокурор стартира следствие по обвиняванията. WikiLeaks отхвърли всякакво присъединяване в сагата към документите INA, само че това не стопира Морено да сочи пръст против Асандж и основаната от него организация. Асандж няма право да „ хаква сметки или персонални телефони ”, сподели Морено пред еквадорско радио предходната седмица.
 
През уикенда министерството на външните работи на Еквадор ускори реториката против създателя на WikiLeaks. Тогава излезе огнено изказване, отхвърлящо „ подправените вести, популяризирани през последните няколко дни в обществените медии, доста от които се популяризират от организация, обвързвана с господин Джулиан Асандж ”.
 
Отношенията посред им се утежниха в допълнение в сряда, когато WikiLeaks свика конференция и съобщи, че групата е разкрила шпионска интервенция против Асандж от посолството. Пред репортерите в Лондон, основният редактор на WikiLeaks Кристин Храфсон съобщи, че Еквадор е направил секрети видео и аудио записи на Асандж в посолството, в това число на медицински обзор и срещи със юридически представители.
 
„ Най-голямото изменничество “
 
Асандж е австралиец, само че през 2017 година получи еквадорско поданство. По-малко от 24 часа след конференцията на WikiLeaks то му бе отнето, след което чиновници на посолството поканиха английската полиция да го изведе от там.
 
Движенията против WikiLeaks не бяха лимитирани единствено в Лондон. В Еквадор министерството на вътрешните работи разгласи, че е арестувало „ непосредствен помощник ” на Асандж на летището в Кито, до момента в който се готвел да лети до Япония в четвъртък. Става дума за Ола Бини, шведски разработчик на програмен продукт, който съгласно министърът на вътрешните работи Мария Паула Ромо е посещавал няколко пъти Еквадорското посолство в Лондон.
 
Ромо съобщи на конференция в четвъртък, че Бини, Асандж и WikiLeaks се пробват да дестабилизират държавното управление на Морено. Тя упрекна Бини, че е работил с Рикардо Патиньо, който е бил външен министър по време на държавното управление на някогашния президент Рафаел Кореа (човекът, дал леговище на Асандж).
 
„ В продължение на няколко години един от основните членове на организацията WikiLeaks и човек, непосредствен до Асандж, живее в Еквадор ”, сподели Ромо на конференцията. Кореа сподели пред CNN в четвъртък, че решението на неговия правоприемник да анулира статута на леговище на Асандж е „ може би най-голямото изменничество в историята на Латинска Америка ”. Дори да е хипербола и каквато и да истината, историята на бурните 2 488 дни на Асандж в еквадорското посолство още не е завършила.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР