Часове преди започващата днес конференции за Либия в Берлин премиерът

...
Часове преди започващата днес конференции за Либия в Берлин премиерът
Коментари Харесай

Премиерът на Либия призова за миротворчески контингент в страната

Часове преди започващата през днешния ден конференции за Либия в Берлин министър председателят на интернационално приетото държавно управление в Триполи Фаиз Сарадж прикани в страната да влязат интернационалните войски, съобщи Дойче веле.

Ако метежният военачалник Халифа Хафтар не приключи настъплението си, по думите на Сарадж, интернационалната общественост " би трябвало да предприеме ограничения, в това число като изпрати боен контингент за отбрана на мирното либийско население ", декларира министър председателят на Либия в изявление за неделния брой в. " Welt am Sonntag ".

По думите му, военната интервенция би трябвало да бъде под егидата на Организация на обединените нации, а специалисти би трябвало да дефинират какви сили ще вземат участие в нея - на Европейски Съюз, Африканския съюз или Арабската лига.

" Приветстваме влизането на войски не с цел да получи отбрана държавното управление, а поради отбраната на либийското спокойно население, което в продължение на девет месеца непрекъснато е подложено на бомбардировки ", акцентира Фаиз Сарадж.

По-рано висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да помогне за определяне на помирение в Либия - в това число с изпращане на миротворци при нужда.

Същевременно специфичният представител на генералния секретар на Организация на обединените нации за Либия Гасан Саламе прикани за преустановяване на задграничната интервенция в либийския спор. Според него присъединяване на други страни единствено задълбочава разделянето в страната.

Вчера метежният военачалник Халифа Хафтар затвори петролните терминали във всички източни либийски пристанища, което може да нанесе сериозен удар върху стопанската система на страната, съобщи Дойче веле с позоваване на известие на така наречен Либийска национална войска, командвана от Хафтар. Със затварянето на терминалите износът на либийски нефт понижава на половина.

Националната петролна корпорация (NOC) прикани петролът да не се употребява като инструмент за политически напън.

" Петролният и газовият бранш са гръбнакът на либийската стопанска система. Те не трябва да се употребяват като карта в политическата битка ", разяснява шефът на NOC Мустафа Санала.

Хафтар излъчва спорни сигнали, като декларира подготвеност за помирение, а по-късно потегля към нова ескалация. В четвъртък външният министър на Германия Хайко Маас съобщи след среща с Хафтар в Бенгази, че генералът се е съгласил да подписа помирение и да съблюдава режима на преустановяване на огъня. Три дни по-рано той напусна договарянията в Москва с приетия от Организация на обединените нации министър председател на страната Фаиз Сарадж.

Хафтар към този момент дойде в Берлин за конференцията по либийския спор под егидата на Организация на обединените нации, в която ще взе участие и Сарадж. Участието си във форума потвърдиха и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, американският държавен секретар Майк Помпео, съветският президент Владимир Путин, президентът на Франция Еманюел Макрон, английският министър председател Борис Джонсън. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР