Часове преди насроченото за днес предаване на олимпийския огън за

...
Часове преди насроченото за днес предаване на олимпийския огън за
Коментари Харесай

Правозащитни активисти призоваха в Атина за бойкот на Зимната Олимпиада в Пекин

Часове преди плануваното за през днешния ден предаване на олимпийския огън за Зимните Олимпийски игри през 2022 година в Пекин, на конференция в Атина правозащитни деятели приканиха държавните управления по света, спонсорите и спортистите да бойкотират " игрите на геноцида ",съобщи Асошиейтед прес.

Правозащитните групи, които провокираха случай по време на церемонията по запалването на олимпийския огън през вчерашния ден, упрекнаха Международния олимпийски комитет (МОК), че легитимира нарушаванията на човешките права в Китай, като разрешава провеждането на Зимната олимпиада в Пекин.

" За следващ път ставаме очевидци на лицемерието " на МОК, сподели в гръцката столица Манди Макиън, изпълнителен шеф на Международната мрежа за Тибет. " Те връчват факлата с олимпийския огън на държавното управление на домакина, което е толкоз надалеч от всевъзможни (олимпийски) правила, че наподобява, че живее в някаква изкривена действителност ", добави тя.

От своя страна в словото си на античния стадион в Олимпия в понеделник президентът на МОК Томас Бах съобщи, че актуалните Олимпийски игри би трябвало " да бъдат зачитани като политически неутрално пространство ".

Според правозащитниците обаче положението на човешките права в Китай се е влошило от 2008 година насам, като настояват, че Летните Олимпийски игри са " окуражили " Пекин.

Трима правозащитни деятели бяха арестувани в понеделник, откакто проникнаха на церемонията по запалването на олимпийския огън в Олимпия и издигнаха транспарант " Не на игрите на геноцида " и тибетски байрак. Още четирима бяха арестувани отвън зоната, а други двама при митинг на Акропола в Атина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР