Часове преди 26 март стана ясно, че ще има среща

...
Часове преди 26 март стана ясно, че ще има среща
Коментари Харесай

Ще запали ли Борисов огъня на мира?

Часове преди 26 март стана ясно, че ще има среща сред Европейски Съюз и Турция във Варна. Тя ще се състои без значение, че напрежението сред Европейският съюз и Турция нараства непрестанно.

Защо водачите на Европейски Съюз дни наред мълчаха за нейното осъществяване, какво усещане остави това, ще се успокоят ли взаимоотношенията сред Брюксел и Анкара и какви са главните въпроси и тематики за Варна 26 март пред Novini.bg разяснява някогашният ни общоприет консул в Одрин Георги Димов.

Решението да има среща Европейски Съюз – Турция на 26 март във Варна остави едно усещане, че тя е измъчена и изнервена, счита Димов. „ Нямаше решение срещата да не бъде отсрочена, само че нямаше и решение на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел тя да бъде отсрочена или анулирана. Имаше едно замазване “, добави той.
Според него Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила с признанието си, че сред Европейски Съюз и Турция напрежението е огромно и пораства непрестанно, е посочил точната цел на срещата – утешение в връзките сред Брюксел и Анкара. „ Наистина това е една от последните благоприятни условия да продължи разговорът “, добави събеседникът ни.
„ Не би трябвало да си затваряме очите, че преди този момент безмълвно единодушие и неналичието на противоречие бяха заметени под килима краткотрайно възраженията на Гърция и Кипър, провокирани от напрежението сред тях и Турция “, сподели Димов.

Бившият общоприет консул в Одрин очерта и кои са вероятните съществени въпроси и тематики за Варна 26 март: „ Първото нещо е, че не е допустимо участието на Турция в Европейски Съюз. Може обаче да се диалект и за разговор, за привилегировано партньорство, засилено съдействие. Има хрумвания даже да се изчака Брекзит и въз основата от опита от него да се изготви проект за бъдещи взаимоотношения с Турция.На второ място като детайли на това партньорство може да бъде съпричастността към световни закани. Става въпрос за същински тероризъм, а не за фиктивен или изфабрикуван “, сподели Димов.
„ Един от главните въпроси на тази среща обаче “, съобщи той, „ сигурно ще бъде въпросът за бежанците. Анкара желае доста тясно да обвърже с тази тематика и въпросът за визовата либерализация. Димов пресметна, че след тази среща във Варна и след подписването на съглашението сред Брюксел и Турция, един мигрант в съседката ни ще коства на Европейски Съюз 20 000 евро.
Относно това, че тематиката за либерализацията на визите също ще бъде на дневен ред във Варна на 26 март, той подсети, че даже има направен екшън проект по какъв начин Турция да извърши условията на Европейски Съюз. "Лошото обаче е, че Анкара продължава да твърди, че не признава Кипър ", изясни Георги Димов.

Едно нещо обаче в действителност е значимо за Ердоган и Турция, означи Георги Димов – стопанската система, а стопански съседката ни е подвластна от Европейски Съюз, разясни някогашният ни общоприет консул в Одрин и подсети: „ Ако няма народна власт обаче, няма и стопанска система ".

Ще сложи ли Бойко Борисов пред Ердоган въпросът за компенсацията на тракийските българи, може да чуете по-късно в изявлението с Георги Димов ТУК.

По материала работиха Десислава Станева и Галя Георгиева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР