Часове остават до утрешния втори тур на президентските избори в

...
Часове остават до утрешния втори тур на президентските избори в
Коментари Харесай

Часове преди вота: Ердоган призова за Века на Турция, а Кълъчдароглу - за експулсиране на сирийските бежанци

Часове остават до утрешния втори тур на президентските избори в Турция. Оспорваната борба за президентския пост ще се води сред настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, претендент на Републиканския алианс, и Кемал Кълъчдароглу, претендент на опозиционния Национален алианс. Предизборна пропаганда приключи в 18:00 ч. през днешния ден.

В предизборната акция за балотажа реториката се изостри и в центъра на вниманието бяха сложени бежанците, откакто преди първия тур най-вече се дискутираха икономическите проблеми на Турция.

След интензивната акция преди вота на 14 май, акциите на претендентите за втория тур бяха относително спокойни и нямаше огромни манифестации. Двайсет минути преди 18 часа, края на опцията за пропаганда, двамата претенденти направиха финално послание към гласоподавателите.

Ердоган изрази убеденост, че жителите ще се обединят към визията " Векът на Турция " , а водачът на опозицията Кълъчдароглу притегли гласовете на националистите, като даде обещание да експулсира милиони сирийски бежанци.

Настоящият държавен глава го упрекна в тирада на омразата и съобщи, че успеха на Кълъчдароглу ще бъде победа за терористите.

Кандидатът на опозицията изостана на първия тур с 2,5 млн. гласа, само че разликата към момента може да бъде преодоляна - или от поддръжниците на ултранационалистическия претендент Огнан, който се класира на трето място, или от осемте милиона гласоподаватели, които не се явиха на първия тур.

Интересен факт е, че утрешният втори тур на президентския избор се състои сред две значими дати в турската история. На 27 май 1960 година в страната е осъществен първият държавен прелом след провъзгласяването на Република Турция през 1923 година Той е осъществен от група офицери, които не се подчиняват на заповедите на висшето командване и съумяват да смъкват държавното управление на Аднан Мендерес.

На 29 май 1453 година османският султан Фатих Мехмед II завладява Истанбул, тогава Константинопол.

Ердоган постоянно акцентира, че има историческата символика, обвързвана с датите, в президентската конкуренция. Освен това тази година в Турция ще бъде маркирана 100-годишнината от основаването на републиката.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР