Часът наближава 11 вечерта в четвъртък, трудовият ден отдавна е

...
Часът наближава 11 вечерта в четвъртък, трудовият ден отдавна е
Коментари Харесай

В едната ръка - ключът за дома на Гешев. В другата - заплашително писмо от Мечо Пух.

Часът наближава 11 вечерта в четвъртък, трудовият ден от дълго време е завършил, само че в душегубката на Висш съдебен съвет 20 съдии, прокурори, един брой юрист и новоизбран министър на правораздаването разпитват очевидци за прочувственото положение на Иван Гешев. Как се стигна дотук и каква връзка има душевността му с нуждата от отстраняването му поради скандалните му обиди за " политическия отпадък ", е друга тематика.

Заседанието навлиза в своя четиринадесети час, а психотерапевтичният сеанс - в наличието на обекта на проучване - е почнал доста преди " Лека нощ, деца ". Всичко това, заради високия публичен интерес към неволите на основния прокурор, се излъчва онлайн по БНТ2.

Абсурдът на парадоксите настава в кулминационната точка на разказите на PR-ката на прокуратурата Марчела Пантелеева - единственият очевидец на момента, в който Иван Гешев получава мистичното заплашително писмо, в което " Мечо Пух " го предизвестява да не стои самичък на скалата, тъй като вятърът духа. Същото писмо, в което Любена Павлова разпозна почерка на някогашния си мъж, Осмото джудже Петьо Петров - Еврото.

Историята, която последва от нейните свидетелства, хвърли рядка светлина върху " услугите ", които чиновниците на висши държавни ръководители се оказват принудени да правят по молба на началниците си.

Пантелеева е придружавала сама Гешев при завръщането им от Америка в София, където ги посрещат охранители на НСО. Докато чакали на ВИП-терминала на летището, с цел да приберат багажа си, изведнъж се появява водачът на прокуратурата, разпознат единствено като " Йордан, Данчо, може би с фамилия Йорданов ". Именно той връчва писмото в ръцете на основния прокурор и изчезва от сцената, по този начин както се е появил.

Гешев " замръзва ", " трансформира се неговото стоене ", " 10 секунди не дава отговор ", а откакто ѝ демонстрира наличието на писмото, " доста се ядоса, стартира да крещи, скъса на две листа и до такава степен завърши всичко ". Толкова за прочувственото положение.

А за какво водач на правосъдната власт въобще чака на летището, откакто Иван Гешев е охраняван от чиновници на НСО и е превозен в автомобила на службата с най-високата степен на отбрана (както стана ясно след гърмежа на 1 май)?

Защото в едната ръка Данчо държи писмото със опасност за живота на Гешев, а в другата - ключа за къщата на основния прокурор.

Това, което излиза наяве от конфузните самопризнания на самия Иван Гешев пред Висш съдебен съвет е, че се е наложило чиновници на прокуратурата да разрушават вратата на къщата му (не стана ясно дали това е така наречен Регентска къща в Боровец или друго място), с цел да намерят забравената му виза за Съединени американски щати и да му я занесат по неотложност в Турция.

Прословутата командировка на Иван Гешев в Америка броени дни след гърмежа край Ярема потегля с провал. На летището в Истанбул той открива, че " съм взел единия си интернационален дипломатически паспорт, само че визата за Съединени американски щати беше в продупчен паспорт, който си бях не запомнил в България, у дома ".

Това постанова промяна на полета му: делегацията за Америка включва PR-a и окръжния прокурор на Плевен Владимир Николов, с изключение на чиновниците на НСО, които ги съпровождат.

Междувременно Гешев разпорежда на началника на кабинета си да отиде в жилището му с ключар, да разбият вратата, да сменят патрона и да намерят изчезналия паспорт. Оказва се, че никой различен не може да свърши тази работа, тъй като фамилията му към този момент е било преместено в страна с " другарска прокуратура ".

" Съответно по екипа (от НСО), който се сменяше в Истанбул, пристигнаха и ми донесоха паспорта от петък в събота ", споделя той пред Висш съдебен съвет и продължава с нервозен смях: " Между другото, като бях в Истанбул, ми изпратиха фотоси по какъв начин ми разрушават... беше доста смешно, след гърмежа по какъв начин ми разрушават вратата... но, в случай че желаете, мога да ви посоча и ключаря ".

Така се стига до обстановката, в която Гешев се връща в София по късна доба, а на ВИП-терминала на летището го чака освен НСО, а и още един длъжностен водач - с цел да му даде ключ за у дома.

Кой е предал заплашителното писмо на въпросния чиновник на администрацията на прокуратурата? Как той го е приел и връчил на основния прокурор? Засега всичко това остава в следствена загадка, наложена от СГП, която проверява Иван Гешев по сигнал на заместника му Борислав Сарафов.

Тайна остава и въпросът какъв брой пари и човекочасове са погубени в незабавната интервенция " Донеси ми визата " - с преноса, пробиването на порти и презаверяването на билетите (включително и за връщане до България поради прибързано прекъснатата командировка).

На Висш съдебен съвет не му се занимаваше с " битови " детайлности макар проявеното предпочитание на Гешев да предложения всички забъркани в тази ситуация да свидетелстват по нелепия развой.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР