Час преди началото на третия ден от дебатите за председател

...
Час преди началото на третия ден от дебатите за председател
Коментари Харесай

Ще го изберат ли? Нагласи и възможните ходове в третия епизод от парламентарната сага

Час преди началото на третия ден от дебатите за ръководител на 48-ото Народно заседание депутати от парламентарно показаните партии показаха вяра, че в последна сметка през днешния ден до общо решение ще се стигне, в случай че се възвърне положителният звук на връзка.

Според ГЕРБ " Продължаваме промяната " са изпаднали в изолираност и целят да се стигне до нови избори. 

" Даваме си сметка за проблемите в страната, знаем, че Народното събрание би трябвало да проработи. Направихме компромис с отдръпването на нашия претендент, тръгнахме да търси формули. Тези формули се търсят с диалози. Председателският съвет е един от методите, по който може да стартира този диалог. Политическа партия го назовават задкулисие по някаква причина. Парламентът и неговите формати за тях са задкулисие ", сподели пред NOVA Даниел Митов, който дефинира диалога в Народно събрание като " детска градина ".

" Днес ще стартираме още веднъж оня диалог, който приключихме нощес. Ще стартираме да търсим благоприятни условия и правила към които да изберем ръководител. Вчера този диалог потегли. Радвам се, че в последна сметка температурата на говореното спадна ", изясни депутатът. Според него Политическа партия желаят да се стигне до нови избори.

По думите на Тома Биков Политическа партия е партията, която би трябвало да " дръпне обратно ".

Как си представяте Кирил Петков, който арестува Бойко Борисов нелегално преди 5 месеца, да реализира консенсус с водача на ГЕРБ по някаква кандидатура? По-добре Петков да се дръпне обратно. Всеки би трябвало да направи отстъпки - и ние, и останалите. Ако някой не е подготвен за отстъпки, ще блокира процесът ", посочи депутатът пред bTV.

" Нито ние сме склонни да гласуваме за претендент на Политическа партия, нито те за претендент на ГЕРБ. " Демократична България " направиха две оферти - ротационен ръководител или най-възрастният народен представител да води. Ние приехме и двата разновидността, а " Продължаваме промяната " не се съгласиха с нито един ", изясни депутатът.

Любен Дилов, представен от Българска национална телевизия, изрази упования, че ръководител ще има, защото подобен е нужен най-малкото с цел да се разпусне сегашният парламент и да се отиде на нови избори.

От " Продължаваме промяната " още веднъж потвърдиха, че няма да издигат собствен претендент, а вместо това ще поддържат този на Българска социалистическа партия. Те са безапелационни, че не са причина за блокирането на работата на Народното събрание.

" Днес няма да издигнем номинация. Надявам се, че през днешния ден ще успеем да намерим решение, към този момент показахме, че поддържаме Вигенин ", съобщи в БНТ Мирослав Иванов и упрекна за нарушавания разговор ГЕРБ.

Заставаме зад нашите оферти са всяка партия да предложи по двама от друга партия или да бъдат признати неофициални критерии въз основата на които да се дефинира един претендент към който политическите обединения могат да се обединят, добави Иванов.

Акад. Николай Денков от Политическа партия също беше безапелационен пред bTV, че партията няма да поддържа претендент на ГЕРБ или Движение за права и свободи, а се надява да има номинация и от " Демократична България ".

По думите на Георги Свиленски от Българска социалистическа партия партията ще направи всичко допустимо, с цел да стартира работата в Народно събрание.

" Имаме лична кандидатура - допустима и консенсусна. Но очевидно под някакви други аргументи сътрудниците или не желаят да изберат ръководител, или желаят да се отиде на избори. Проблемът е, че ние ще отидем на изборите, само че не и гласоподавателите ", сподели още той пред NOVA.

Петър Петров от " Възраждане ", който беше повдигнат като претендент за ръководител на Народното събрание, съобщи пред NOVA, че би трябвало да се номинира подобен човек, на който всички групи да гласоподават доверие.

" Трябва да изберем ръководител, който да направи всичко допустимо да възвърне директната връзка сред Народното събрание и обществото ", разяснява Петров.

На въпрос за какво " Възраждане " са сменили претендента за ръководител на Народното събрание, Петров съобщи следното:

" На първо място виждаме динамичността в тези два дни. Искаме да предложим нетолкова ярка политическа фигура и не е част от управлението на партията. Фигура, която би могла да сплоти повече парламентарни групи. До момента има импортирани 24 законопроекта, би трябвало да ги разгледаме. Може да издигнем и друга кандидатура. " Възраждане " в никакъв случай няма да излезе от зала ".

Според него, в случай че Народното събрание проработи, евентуално това ще е за към 2 месеца.

Вчера направихме първата крачка, сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи, представен от Българска телеграфна агенция, и добави, че ръководител на Народното събрание би трябвало да бъде определен, с цел да тръгне работата с бюджета.

На журналистически въпрос дали е алтернатива да не се записват в залата, водачът на " Български напредък " Стефан Янев уточни, че ще го обсъдят. Има всевъзможни разновидности, добави той.

" Демократична България " ще резервира градивен звук и ще направи всичко допустимо през днешния ден да приключим с конституирането на Народното събрание, избор на ръководител, съобщи Надежда Йорданова от групировката, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР