Час по скоро трябва да направим всичко възможно, взаимно, за

...
Час по скоро трябва да направим всичко възможно, взаимно, за
Коментари Харесай

Йотова: Президентът е готов да връчи мандата за съставяне на правителство във всеки един момент

Час по скоро би трябвало да създадем всичко допустимо, взаимно, с цел да има постоянен кабинет с мандата на политическа мощ на парламентарна група. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос.

България час по-скоро би трябвало да има своето постоянно държавно управление, сподели Илияна Йотова като добави, че за нея не е доста добра обстановката, в която имаме по едно и също време длъжностен кабинет, назначен от президента и парламент, законно определен от българските жители в една парламентарна република. Президентът беше безпределно търпелив, доста дни към този момент бяха дадени за съвещания, чакаме, че ще бъде препоръчан министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди този момент президентът ще връчи мандата, уточни Илияна Йотова.

На въпрос за позицията, публикувана през вчерашния ден от прессекретариата на президента, вицепрезидентът Йотова дефинира като последно увещание към политическите партии, че би трябвало да си свършат работата. Изборите от дълго време отминаха, към този момент е конституирано Народното събрание, имаме победила партия, която носи отговорността да поеме първия мандат, сподели Йотова.

Илияна Йотова съобщи още, че президентът е подготвен да връчи мандата за държавно управление във всеки един миг, защото е подготвен да извърши своето конституционно пълномощие. Само че, задаваме въпроса, дали партията, спечелила тези избори е подготвена към този момент с името на бъдещия министър-председател, тъй като той би трябвало да пристигна да му бъде връчен този мандат. В момента, в които те покажат и кажат обществено " Да, ние сме подготвени с това ", президентът ще го връчи, само че даже и това да не стане, считам, че президентът Радев в идващите дни ще предложения " ИТН ", с цел да им връчи мандата, разяснява Илияна Йотова. Според вицепрезидента Йотова, това е въпрос на няколко дни. Тя не изключва вид връчването на мандата да стане и на следващия ден, стига Има Такъв Народ да са подготвени.

На въпрос дали счита, че Има Такъв Народ бавят процедурата, тъй като не желаят да сформират кабинет, вицепрезидентът сподели, че няма такова усещане.

Попитана за изострената връзка сред Има Такъв Народ и двете партии на митинга, вицепрезидентът разяснява, че когато в една страна има доста нови участници като парламентарно показани политически обединения, консултациите постоянно са по-дълги, договарянията - по-тежки, тъй като всяка една би трябвало да извърши обещанията, които е дала на своите гласоподаватели. Старите партии с дълъг парламентарен живот ненапълно познават себе си, добави Йотова. По думите на вицепрезидентът обаче толерансът е бил даден задоволително доста дни и в случай че има фактически пресечни точни в ползите, в политиките, в целите, няма нищо по-добро да бъде даден старт на цялата процедура.

На въпрос за обвиняванията, отправени от " ИТН " в Народното събрание през днешния ден към служебния финансов министър Асен Василев, вицепрезидентът Йотова сподели, че всичко това предстои на доказване и от двете страни. Това за мен беше вест, допускам, че когато президентът е направил своя длъжностен кабинет и е избрал своите министри, той е направил своите изследвания, уточни още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди присъединяване си в церемонията по награждаването на лауреатите на състезанията за деца и юноши на Държавната организация за българите в чужбина в София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР