Час и половина народните представители разпитваха министъра на здравеопазването в

...
Час и половина народните представители разпитваха министъра на здравеопазването в
Коментари Харесай

Час и половина в парламента разпитваха Сербезова за COVID-вълната

Час и половина народните представители разпитваха министъра на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова за надигащата се COVID-вълна. Изслушването беше по гледище на депутатите от „ ИТН “ и се състоя чак в края на снадки работен ден на Народното събрание пред едвам 30-ина представители.

„ От изследваните през интервала 10 юни-10 юли 2022 година 159 848 проби излиза наяве, че Омикрон продължава да господства, като разновидностите ВА.4 и ВА.5 усилват каузи си. В България към 19 юли 14-дневната заболеваемост от Коронавирус в страната е 188.95 доказани случаи на 100 000 души. От 24 юни още веднъж следим повишаване на случаите, като калкулации растеж е 127%. Седмичната категоричност на осъществените проучвания е 21,74% и нараства като последно сходен дял на относителните стойности е следен през месец февруари. Има огромна разлика в обособените области като най-голяма е заболеваемостта в София, Бургас и Варна. Засегнати са всички възрастови, само че най-висока е 14-дневната заболеваемост при лицата от над 70 и 79 години, следвани от лицата над 60-69 години “, сподели проф. Сербезова.

Министърът заяви, че нараства броя на приетите в болница лица – през вчерашния ден те са били 740, от които 37 са в интензивно поделение. „ Едва при 5% от приетите в болница лица се следи тежко протичане на болестта и по този индикатор няма претоварване на здравната система – заети са едвам 4% от потенциала на болничните кревати “, сподели проф. Сербезова.

Тя напомни, че депутатите са наложили изменение в Закона за здравето, съгласно което ограниченията са съобразени с Националния действен проект.

Здравният министър заяви още, че 9 области в страната сега се намират в първия от общо 4 стадия в Плана, които плануват въвеждане на противоепидемични ограничения. Те включват носене на маски в болнични и обществени заведения, съблюдаване на отдалеченост при скупчване на доста, работа от у дома при опция и засилен утринен филтър в детските градини. В момента Враца, Добрич, Перник, Габрово, Ямбол, София-област, София-град, Бургас, Варна - са в стадий 1, а Ловеч и Велико Търново са в стадий 0, само че вървят към стадий 1.

Андрей Чорбанов от „ ИТН “, че продължава да се възмущава от приравняването на позитивните случаи със заболеваемостта и това да стои в основата на математическия модел. „ Високият % на положителни случаи се дължи на това, че се тестват единствено хората със признаци, а не всички хора “, сподели той.

„ Математическият модел обгръща над 20 фактора. Сред факторите е и заболеваемостта измежду медицинския личен състав, тъй като е значимо да има кой да ни лекува. Считаме обаче, че в този момент вълната ще протече по друг метод от това, което видяхме при започване на годината “, сподели проф. Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР