Самолет JetBlue почти се сблъска с чартърен самолет на писта, а снимка от пилотската кабина показва колко близо е била срещата

...
Чартърен пилот беше цитиран за излитане без разрешение, което доведе
Коментари Харесай

Чартърен пилот беше цитиран за излитане без разрешение, което доведе до почти сблъсък с самолет JetBlue.

Пилотът каза на NTSB, че „не се чувства напълно добре и има запушен нос.“

Според FAA нахлуванията на пистата са достигнали своя връх между края на 2022 г. и по-рано тази година.

Чартърен пилот беше цитиран от Националния съвет за безопасност на транспорта или NTSB за излитане без разрешение – и почти причиняващ сблъсък със самолет JetBlue в Бостън през февруари.

Пилотът Алваро Донадо, който летеше за услугата за наемане на самолети Hop-a-Jet, беше инструктиран да се нареди и да изчака от контрольор на кулата на международното летище Логан в Бостън на 27 февруари, според доклада за разследване на NTSB, публикуван в четвъртък.< /p>

Полетният екипаж дори прочете обратно инструкциите на контролера. Въпреки това чартърният самолет започна излитането си, като на косъм изпусна полет на JetBlue, който трябваше да кацне.

Донадо, 63-годишният пилот, каза на NTSB в изявление по имейл, публикувано с доклада за разследването: " Не мога да разбера какво се случи с мен по време на освобождаването, единственото нещо, което ми идва на ум е, че ниската температура в Бостън ми повлия, не се чувствах напълно добре и имах запушен нос."

„Според мен бях готов за излитане“, пише Донадо в имейла.

Излитането принуди полет на JetBlue — който преди това е получил разрешение да кацне на пресичаща се писта — да прекъсне кацането си и да изпълни заобикаляне.

Самолетът е бил само на 30 фута от земята, когато го е направил, според доклада.

Екранна снимка от видео, заснето от пътник в скока на JetBlue седалка, публикувана като част от доклада за разследване, изглежда показва чартърния самолет, пресичащ пистата пред по-големия самолет.

Самолетът JetBlue беше Embraer E90 и побира до 114 пътници. Според NTSB няма съобщения за наранявания.

Това събитие е един от шестте инцидента, включващи почти сблъсък на летища, които NTSB разследва тази година.

Историята продължава

Федерална авиационна администрация говорител каза пред Insider през май, че нахлуванията на пистата са достигнали своя връх между края на 2022 г. и по-рано тази година при 33 нахлувания на 1 милион излитания и кацания в САЩ.

Излитанията и кацанията са най-опасните части от полета, според проучване на Boeing, както беше съобщено от Insider през 2019 г. Въпреки че излитанията и кацанията заемат само 4% от продължителността на полета, те представляват почти половината от всички фатални произшествия, съобщи Insider тогава.

В отговор на искане за коментар на Insider, NTSB се позова на своето разследване и доклад за инцидента.

Пилотът Алваро Донадо, Hop-a-Jet и JetBlue не отговориха незабавно на искане за коментар, изпратено извън редовното работно време.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР