Чаплите са средни и едри по размери птици. Имат дълги

...
Чаплите са средни и едри по размери птици. Имат дълги
Коментари Харесай

Чаплата – изненадващият червен“ голмайстор

Чаплите са междинни и едри по размери птици. Имат дълги крайници и шии. Със светкавични придвижвания изстрелват шията си напред, с което с клюна си нанасят прободния удар върху плячката. Когато ловуват, стоят на място или крачат доста постепенно и когато видят плячката си, изстрелват глава с съдбовно за врага си придвижване.

В първото си изявление на родна земя крилото на ЦСКА Маурисио Гарсес съобщи, че не знае за какво прякорът му в Бразилия е Чаплата и от кое място идва той. Сякаш обаче футболната общност у нас към този момент знае. Номер 27 в аления състав, сходно на същинска птица, се извисява над останалите при центриранията в наказателното поле и с стремежа на озверяла чапла с глава пронизва мрежите на противниковите вратари.
 Димитър Пенев: Традицията на ЦСКА се завръща
Димитър Пенев: Традицията на ЦСКА се завръща

" Честото на всички " армейци " "

Едва ли при започване на сезона някой е очаквал, че точно Гарсес, чието показване напролет бе, меко казано, безлично, ще запълни дупката, оставена от продадения Кайседо, и ще се трансформира в главен изпълнител на ЦСКА. В 8 дуела от старта на акцията бразилецът към този момент има цели 6 попадения, като собственоръчно донесе триумфа с 3:1 над Арда в първия кръг на шампионата. Добави два гола при разгрома с 5:1 над Берое, а в четвъртък означи и доста значимото първо попадение за отстраняването на Сейнт Патрикс в Дъблин. Направи го с коронното си осъществяване - извисяване в наказателно поле при центриране от корнер и забиването на топката към земята, след отскока в която тя става неспасяема за противниковия вратар. Гарсес се отличава със страховит отскок и доста добра игра с глава, която го трансформира в същинско чудовище за непознатите защити при общоприети обстановки. Освен против Сейнт Патрикс, той вкара по този метод и два пъти против Арда. Също по този начин с глава асистира на Юрген Матей за основния първи гол в реванша с Македония Гьорче Петров в миг, в който дуелът към този момент бе тръгнал да се закучва. Удар с глава на Гарсес, отбил се в земята, а по-късно и в страничната греда, спомогна и да дебютното попадение на Лазар Туфегджич с алената фланелка още веднъж в мача със северномакедонците.

Нетрадиционно за фланговите футболисти е да играят мощно с глава, само че Гарсес е точно подобен образец. С изявите си от началото на сезона той се потвърди като най-силния нападател на ЦСКА във въздуха в последните години. Нито един от голмайсторите на армейците, измежду които Фернандо Каранга и Али Coy, не бе мощен с глава. Дори Кайседо не бе на това равнище в отиграванията си при високите топки. Може би единствено Мауридес притежаваше подобен на Гарсес удар с глава, само че той нямаше толкоз огромен отскок.

Хегемонията на крилото на ЦСКА във въздуха към този момент се употребява от треньора Саша Илич, като на няколко пъти в последно те дуели армейците пробваха заучени осъществявания на статични положения, при които той е издирван на задна греда, с цел да смъкна топката към собствен съотборник в дребния пеналт. Именно по този метод падна и попадението на Матей против Македония ГП, а смеем да предвиждаме, че армейците ще отбележат още сходни голове в идващите месеци.

В останалите съставни елементи от представянето си Чаплата Гарсес към момента има доста тресчици за дялане, с цел да даде на отбора нужната заостреност и вариативност в офанзива. Експлозивността му във въздуха и играта му с глава обаче не е измежду тях и се трансфораха в един от главните козове на ЦСКА. Относно комбинативност, техника, превъзмогване на съперник ек на ек и отработен удар с крайник обаче има доста какво да се желае. Там не му е силата.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР