Чангпенг Джао, основател на Binance, най-голямата борса за криптовалути в

...
Чангпенг Джао, основател на Binance, най-голямата борса за криптовалути в
Коментари Харесай

Основателят на крипто борсата Binance се оттегля на фона на разследването на САЩ за незаконно финансиране

Чангпенг Джао, създател на Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, се отдръпна като основен изпълнителен шеф и се призна за отговорен в нарушение на законите против прането на пари.

Сделката с Министерството на правораздаването на Съединените щати (DoJ) е част от по-голямо съглашение, което включва няколко федерални организации и ще включва такси от повече от $4 милиарда, сподели DoJ във вторник.

Съобщението е последният удар върху промишлеността на криптовалутите, която беше помрачена от поредност от кавги и следствия, които разкриха лъжливо държание от централни играчи и компании.

Криптовалутата също е обект на наблюдаване като инструмент, употребен от противозаконни групи за заобикаляне на световните финансови гаранции.

Джао, жител на Канада, се призна за отговорен по едно обвиняване за неподдържане на ефикасна стратегия за битка с прането на пари.

„ Binance стана най-голямата борса за криптовалута в света частично заради закононарушенията, които извърши. Сега тя заплаща една от най-големите корпоративни наказания в историята на Съединени американски щати “, сподели основният прокурор Мерик Гарланд.

 

Този месец Сам Банкман-Фрид, 31-годишният създател на FTX, втората по величина крипто борса в света, беше наказан за машинация за кражба на повече от 10 милиарда $ от клиенти и вложители.

„ Само през последния месец Министерството на правораздаването сполучливо преследва основните изпълнителни шефове на две от най-големите тържища за криптовалута в света в две обособени наказателни каузи. Посланието тук би трябвало да е ясно: потреблението на нова технология за нарушение на закона не ви прави унищожител. Това те прави нарушител “, сподели Гарланд.

И.д. американски прокурор Теса Горман за западния окръг на Вашингтон сподели, че защото Джао „ умишлено ръководи финансова платформа без съществени защитни ограничения против пране на пари, компанията е предизвикала противозаконни транзакции сред консуматори в Съединени американски щати и консуматори в глобени юрисдикции като Иран, Куба, Сирия и окупираните от Русия райони на Украйна – транзакции, за които Binance завоюва със обилни такси ”.

Прокурорите споделиха, че като част от съглашението Binance ще заплати такси от $1,81 милиарда, конфискация от $2,5 милиарда и персонални заплащания от Zhao от към $50 милиона.

Споразумението на Джао за признание на виновността също му не разрешава всякакво присъединяване в Binance, сдружение с лимитирана отговорност на Каймановите острови.

Основателят и преди е бил упрекнат в отклонение на потребителски средства.

„ Binance си затвори очите за законовите си отговорности в гонене на облага. Неговите умишлени провали разрешиха на пари да потекат към терористи, киберпрестъпници и малтретиращи деца посредством неговата платформа “, сподели министърът на финансите Джанет Йелън. „ Всяка институция, където и да се намира, която желае да извлече изгодите от финансовата система на Съединени американски щати, би трябвало също да съблюдава разпоредбите, които ни защищават от терористи, задгранични съперници и престъпност, или да се надигнем пред следствията. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР