Chandrayaan-3: Колко важни са констатациите на индийската мисия на Луната?

...
Миналия месец Индия влезе в историята, когато стана първата страна,
Коментари Харесай

Миналия месец Индия влезе в историята, когато стана първата страна, която приземи лунна мисия близо до южния полюс на Луната .

Спускаемият модул и марсоходът на Chandrayaan-3 - наречени Vikram и Pragyaan - прекараха около 10 дни в региона, събирайки данни и изображения, които да бъдат изпратени обратно на Земята за анализ .

По-рано този месец учените ги сложиха да спят, когато Слънцето започна да залязва на Луната - за да може да функционира, спускаемият апарат се нуждае от слънчева светлина, за зареждат батериите си. Агенцията за космически изследвания Isro на страната заяви, че се надява те да се събудят отново „около 22 септември“, когато настъпи следващият лунен ден.

Isro предоставя редовни актуализации за техните движения и открития и споделени изображения, направени от тях.

Тези актуализации развълнуваха много индийци, но други питаха за значението на тези открития.

BBC помоли Мила Митра, бивш учен от НАСА и съосновател на Stem and Space, базирана в Делхи компания за космическо обучение, да избере някои от Chandrayaan- 3 основни констатации и обяснете тяхното значение.

Изминатото разстояние – и избегнатите кратери

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Часове преди марсоходът да бъде пуснат в леглото на 2 септември, Isro каза, че Pragyaan „е преминал над 100 m [328 фута] и продължава“.

Това е доста дълъг път за пътуване за шестколесния марсоход, който се движи със скорост от 1 см в секунда.

Какво Също така важно, казва г-жа Митра, е, че е успяло да остане в безопасност и да избегне падането в кратерите, осеяли малко проучения район на Южния полюс на Луната.

Марсоходът, казва тя, има специален механизъм на колелата – наречен рокер талига – което означава, че всичките му колела не се движат заедно, което му помага да се движи нагоре и надолу, но може да не успее да се изкачи, ако падне в дълбок кратер. Така че е важно да го накарате да заобиколи кратерите или дори да проследи стъпките си. И това, добавя г-жа Митра, се прави от учени в командния център, които „наблюдават Луната през очите на марсохода“.

„Марсоходът не е автоматизиран и движенията му се контролират от командния център, който действа въз основа на снимките, които изпраща.

"Има малко забавяне преди да достигнат командния център поради заобиколния маршрут, по който минават - Pragyaan ги изпраща до спускаемия модул, който ги изпраща до орбиталния апарат, за да ги предаде на Земята."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР