Chandrayaan-3: Индия извършва историческо кацане близо до южния полюс на Луната

...
Индия влезе в историята, тъй като нейната мисия на Луната
Коментари Харесай

Индия влезе в историята, тъй като нейната мисия на Луната става първата, която каца в района на южния полюс на Луната.

С това Индия се присъединява към елитен клуб от държави за постигане на меко кацане на Луната след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Спускаемият апарат Vikram от Chandrayaan-3 успешно кацна, както беше планирано в 18:04 местно време (12:34 GMT).

В цялата страна избухнаха празненства, като премиерът Нарендра Моди каза, че „Индия вече е на Луната".

„Стигнахме там, където не друга страна може. Това е радостен повод", добави той. Г-н Моди наблюдаваше събитието на живо от Южна Африка, където присъства на срещата на върха на БРИКС.

Ръководителят на Индийската организация за космически изследвания (Isro) Сридхара Паникър Соманат каза, че успешното кацане „не е само наша работа, това е работа на поколение учени от Isro“.

Постижението на Индия идва само дни след като руският космически кораб Луна-25 излезе от контрол и се разби в Луната.

Катастрофата също постави светлината на прожекторите върху това колко трудно е кацането в района на южния полюс, където повърхността е „много неравна“ и „пълен с кратери и камъни“.

Втората лунна мисия на Индия, която също се опита да кацне там през 2019 г., беше неуспешна - спускаемият модул и марсоходът бяха унищожени, но орбиталният му апарат оцеля. p>Последната индийска мисия на Луната изпраща първи снимки Надпреварата за разкриване на мистериите на южния полюс на Луната

В сряда напрегнати моменти предшестваха кацането на спускаемия модул - наречен Викрам на името на основателя на Isro Викрам Сарабхай - започна несигурното си спускане, носейки в корема си 26-килограмовия луноход на име Pragyaan (санскритската дума за мъдрост).

Скоростта на спускаемия апарат беше постепенно намалена от 1,68 км в секунда до почти нула, което му позволи да направи меко кацане на лунната повърхност.

След няколко часа - според учените, след като прахът се улегне - шестколесният марсоход ще изпълзи от корема на спускаемия модул и ще се скита около скалите и кратерите на повърхността на Луната, събиране на важни данни и изображения, които да бъдат изпратени на Земята.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР