Чакаме да видим как ще продължим преговорите с България. Времето

...
Чакаме да видим как ще продължим преговорите с България. Времето
Коментари Харесай

Османи: Не става дума само за РСМ, ще погребе ли България европейската перспектива на целия регион

Чакаме да забележим по какъв начин ще продължим договарянията с България. Времето е малко, очите на 18 милиона души от Западните Балкани са ориентирани към София, с цел да решат какво да вършат. Това към този момент не е въпрос дали Северна Македония ще продължи договарянията, това е въпрос дали Западните Балкани въобще имат европейска вероятност.

Това сподели външният министър Буяр Османи на взаимна конференция в Скопие с хърватския си сътрудник Горан Гърлич Радман, отговаряйки на журналистически въпрос, че в случай че ветото не бъде анулирано заради политическата обстановка в България и за какъв брой време тази обстановка може да отсрочи унищожаване на ветото и за започване на договаряния с Европейски Съюз.

Той дефинира двудневните целодневни диалози с българската делегация, водена от министър Теодора Генчовска предишния уикенд, като едни от най-хубавите и като поощрение да продължат тези диалози, само че по думите му това, което се случи с държавното управление в София, се случи и в този момент чакаме да забележим какво следва, по какъв начин ще продължим тези диалози. Той посочи, че изказването му за целонощните диалози в действителност се отнася до диалозите му сред събота и неделя с президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, в които ги е уведомил до събота сутринта за диалозите в събота и по какъв начин да продължат по-нататък в неделя..

Разбира се, времето е малко. Това са дните в ръцете на България, страна, която през 2018 година върна европейския дневен ред на Западните Балкани посредством срещата на върха в София, след което подпечата този дневен ред Загреб по време на своето председателство. Ще бъде ли заровен още веднъж в София в този момент, за жалост, ще употребявам такава дума, че вероятността на Западните Балкани, очите на 18 милиона души са обърнати към София, какво решение ще вземе. Мисля, че жителите на Република България не желаят да бъдат спирачка за европейското бъдеще на 18 милиона жители, тъй като това към този момент не е въпрос дали Северна Македония ще продължи договарянията, това е въпрос дали западната Балканите въобще имат европейска вероятност. Надявам се, че българските политици ще се повдигнат до равнището на задачата, която имат и няма да разрешат да се издигне монумент в София на гроба на най-успешната политика на Европейски Съюз през последните 75 години, каквато е политиката на разширение. „ Все още съм оптимист, че в тези бурни времена всеки ще разбере ролята си, ще поеме стратегическо водачество и ще изпрати обръщение до жителите на Западните Балкани, че са тук, в сърцето на Европа, и че един ден ще бъдат част на Европейски Съюз “, сподели Османи.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР