Чакахме от 20 дни сумата от изнудването да се получи.

...
Чакахме от 20 дни сумата от изнудването да се получи.
Коментари Харесай

Прокуратурата: 20 дни дебнахме Иванчева да вземе подкупа

Чакахме от 20 дни сумата от изнудването да се получи. Голяма част от нас не са се прибирали в домовете си. Организацията включва над 100 индивида. При претърсването в кабинета на кмета Десислава Иванчева бяха открити стотици преписки, а мястото им не е там, а при съответните експерти. Това сподели на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на регион „ Младост “ Десислава Иванчева.

„ Преписките се бавят и против това да се намерят, се желае нещо “, разяснява той. „ Начинът на метод е напън, маскиран с положителните планове, с битка с неприятни порочни практики във връзка със застрояване в региона “, съобщи Иван Гешев. „ Под маската, че се борим за правата на хората, се оказва, че се преследват персонални ползи “, разяснява той. „ В дома на кметицата също бяха открити такива преписки “, посочи прокурорът.

„ Досъдебното произвеждане е формирано през февруари, инспекцията по него е осъществявана още от началото на декември, за търговия с въздействие “, изясни Иван Гешев. „ То касае голям брой сигнали от друг темперамент във връзка с непозволени дейности в „ Младост “, в частност дейностите на кмета Иванчева “, добави той. „ Събрахме информация за още едно лице - строителен бизнесмен, извършващ дейности в „ Младост “. Дълги години той е живял в чужбина и не възприема решаването на казуса с пари под масата “, разясни прокурорът. „ Той е бил изнудван, оказан му е напън, с цел да заплати сериозна сума “, разяснява той. „ Той беше разпитан и изясни обстановката, която за нас не беше оригиналност. Налице са голям брой сигнали, и от бизнесмени, и от жители “, сподели още Иван Гешев.

Той описа и прокурорската версия за съответния случай. Ставало дума за изнудване на вложител.
"Цената за решение на смешния проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хиляди евро. Казано му е, че щом има капиталови планове за към 49 хиляди кв. м. взаимната активност би трябвало да продължи за цена към 1,1 млн. евро. В резултат на договаряния цената е слязла до 500 хиляди евро, изясни Гешев. „ Не стъпвам единствено на показанията на очевидеца, а на доста очевидци. И на неща, документирани със СРС-та “, уточни той. „ Човекът обезпечава сумата, тъй като желае да спомага на страната, желае нещо да се усъвършенства. Храни стотици служащи, на които не може да заплаща, тъй като страната му пречи “, съобщи Иван Гешев. „ Определени нейни представители му пречат умишлено, с цел да се усещат добре те финансово “, разяснява прокурорът. „ Това, че индивидът спомага е мотив за горделивост, значи, че не всичко е изгубено “, съобщи Иван Гешев.

„ Всичко, което видяхте през вчерашния ден - беше избрана среща сред кметицата, зам.-кмета, медиатор, който е някогашен кмет и лицето, което е изнудвано “, уточни той. „ Кметът дефинира къде ще бъде срещата, в центъра на София “, посочи Иван Гешев. „ Изнудваното лице съобщи сумата на медиатора в едно кафе наоколо. Той се свърза с кметицата и заместител - кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите. Той си взе 14 хиляди евро от тези 70 хиляди, което е неговата част, макар, че беше декларирал, че няма да вземе пари от кметицата “, разяснява прокурорът. „ Не ние сме решили от кое място ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наоколо към този момент чакаха следователи, химик, физик, фотограф “, разясни прокурорът.

„ След като беше спряна, медиаторът беше арестуван в градинката на Кристал “, уточни Иван Гешев и добави, че в него са открити 14 хиляди евро, които са разказани по номера.
Лицата седяха с белезници, тъй като откакто бяха въведени в Спортната палата с тях продължиха да се правят дейности - персонален обиск и освидетелстване. Всички светнаха. Няма по какъв начин да ми бъде обяснявано, че нещо им е подхвърляно, пипали са парите, изясни Гешев. „ Парите бяха открити в колата и разказани банкнота по банкнота “, уточни той. „ Бяха с белезници, тъй като не трябваше да пипат нищо, с цел да се извърши освидетелстване “, посочи Иван Гешев.

Прокуратурата събра огромен размер от годни доказателства, които би трябвало да са задоволителни, с цел да образуват убеждението на съда, че има незаконно действие. Това сподели на същият брифинг ръководителят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев, представен още веднъж от Агенция „ Фокус “. Сигналът беше подаден при нас от човек, който има строителен бизнес. Живял и работил дълги години в чужбина”, изясни той. „ Взехме решение за взаимоотношение с Прокуратурата, което мога да оценя като съвършена работа “, твърди Георгиев.

„ Документирано е напълно държанието на Иванчева, на заместител - кметицата. Документирани са над 10 срещи. Има голям брой СРС-та “, разяснява ръководителят на Антикорупционния орган. „ Иванчева е изнудвала и други хора, с цел да вършат дарения под формата на създаване на детски площадки, осветяване и други “, изясни той. „ Тя действаше доста внимателно, отлагаше, пазеше се в диалозите. Имаме документирани диалози сред нея и медиаторите “, сподели още Пламен Георгиев.

Иванчева беше арестувана пред Спортната палата в София през вчерашния ден по обяд. Близо 9 часа проверяващите описваха документи, а кметицата и нейната заместничка останаха с белезници на мястото на ареста. Докато беше отвеждана нощес към полицейската кола Десислава Иванчева съобщи, че парите са подхвърлени, прибавя Националната телевизия.

Минути след 23 ч. кметът на столичния регион "Младост " Десислава Иванчева беше изведена с полиция от постройката на Министерството на младежта и спорта, предава и БНР. Тя беше арестувана и разпитвана там близо 10 часа, откакто беше задържана показно по обяд през вчерашния ден от маскирани чиновници на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. Иванчева е обвинена в приемане на рушвет в изключително огромен размер - съгласно разнообразни информации сред 56 и 70 хиляди евро, прибавя Националното радио.

"За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей по този начин. Това ще се проверява занапред кой ги е оставил. Едва в 17:00 имаме юрист. Четири часа от 1 без 15 до 17 нямаше юрист. Казаха, че нямам право на юрист и направиха показно. 34 служители на реда имаше, 9 коли”, съобщи Десислава Иванчева пред Нова телевизия, до момента в който беше изведена с полиция от постройката на Спортната палата.

Най-вероятно това ще се окаже доста звук за нищо ". Това съобщи за "Здравей, България " на Нова тв юристът Ирен Савова, която е бранител на заместник-кметицата на "Младост " Биляна Петрова, която бе задържана във вторник дружно с Десислава Иванчева.
"Клиентката ми счита, че това е метод да бъде отстранена госпожа Иванчева от поста ", разяснява юристът.
"Изключително позорен беше методът, по който се отнесоха към тях. Тези дами не бяха пили вода, не бяха ходили до тоалетна. Да отиде юрист, с цел да им спомага за най-елементарни потребности. През цялото време клиентката ми плачеше от оскърбление, от това, че има наследник и майка, която гледа. Беше в много тежко положение. Викана е била и Бърза помощ ", съобщи тя и добави, че Петрова във всички случаи ще си търси правата.

"Тревожно беше това, което видях, от позиция на тази показност, с която се случва. Доста са озадачаващите неща. В колата имаше голям брой кашони. Как уцелиха тъкмо този кашон с парите ", добави тя и разясни, че автомобилът, в който са открити парите, е длъжностен на общината и много хора го употребяват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР