Чаена лъжичка с проба от астероида Бену пристигна във Великобритания.

...
Чаена лъжичка с проба от астероида Бену пристигна във Великобритания.
Коментари Харесай

НАСА изпрати проба от астероида Бену на Великобритания

Чаена лъжичка с проба от метеорита Бену дойде във Англия. Пробата е изпратена от НАСА на откриватели от Природонаучния музей в Лондон за изчерпателен разбор. Малки елементи от галактическото богатство са предоставени на няколко висши образователни заведения. Сред тях са Оксфордският университет и университетът на Манчестър.

Учените от Природонаучния музей се приготвят да разшифроват античните секрети, съхранени в скалистите извънземни зрънца (около 100 мг).

" Ние сме едни от първите хора, които се снабдяват с проби от Бену. Тук имаме екип от откриватели, които ще стартират да учат тези проби, с цел да схванат тяхната минералогия и химичен състав ", сподели Ашли Кинг, откривател на астероиди в Природонаучния музей.

Астероидът Бену, намиращ се на към 320 млн. километра от Земята, притегля вниманието на галактическата общественост по редица аргументи. Смята се, че тази близка до нашата планета галактическа канара се е образувала от останки от примитивен материал, съществувал в ранните стадии от образуването на Слънчевата система преди към 4,56 милиарда години.

Поради тази причина се смята, че Бену се е запазил в първичното си положение и съставлява светиня от зората на Слънчевата система. Благодарение на тази си характерност метеоритът има капацитета да предложи извънредно значими сведения за произхода на Земята и живота.

" Това е нещо като остатъчен конструктивен детайл на нашата Слънчева система. Когато мислим за това по какъв начин се е формирала планетата Земя, всички съставки са заключени и в Бену. Затова желаеме да разплетем историята на метеорита и да научим за произхода на Слънчевата система, а по-късно и за историята на Земята ", изяснява Кинг.

Друга причина за огромния интерес на учените към проучването на този метеорит се крие в евентуалната опасност, която той съставлява за нашата планета. Бену е считан за " най-опасния метеорит " в Слънчевата система, макар че съществува дребна възможност той да се сблъска със Земята през идващите 300 години.

Пренасянето на проби от далечно тяло в лаборатория не се случва всеки ден. Сега, когато това към този момент е реалност, учените старателно изследват всички благоприятни условия, с цел да извлекат цялата допустима информация, която сходни проби могат да съдържат.

За да получи нови сведения, екипът на Природонаучния музей ще подложи пробите на разнообразни опити и проби.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Изследователите са изключително заинтригувани от провеждането на опити за оценка на органичното наличие на метеорита, и по-специално съществуването на въглеродни молекули. Подобно проучване може да даде визия за това дали метеорити като Бену са изиграли роля в доставянето на главните градивни детайли на живота на Земята.

За изчерпателен разбор екипът ще употребява разнообразни техники върху материала.

Първоначалните разбори, направени от откривателите на НАСА, разкриват, че елементи от метеорита съдържат обилни количества въглерод и вода, като част от въглерода е обвързвана с органични съединения.

Учените, участващи в задачата " ОСИРИС-РЕКС " на НАСА, която върна на Земята проби от метеорита Бену, с години търпеливо чакаха тяхното идване.

През 2020 година галактическият уред " ОСИРИС-РЕКС " събра проба от повърхността на метеорита, която беше сложена в капсула и доставена в пустинята на Юта единствено преди два месеца.

Апаратът събра общо 60 грама почва - най-значителното количество, извлечено от космоса от времето на програмата " Аполо ". То е задоволително, с цел да държи учените заети за десетилетия напред.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР