Ч или е на път да стане първата държава в

...
Ч или е на път да стане първата държава в
Коментари Харесай

Какво са невроправа и защо Чили ги иска в конституцията си

Ч или е на път да стане първата страна в света, приела законодателство за невротехнологиите и вписала в своята конституция правата на мозъка, или "невроправата ", които може да слагат началото на една бъдеща юриспруденция в региона на правата на индивида, написа

Законопроектът към този момент бе утвърден с единогласие от Сената и в този момент следва да бъде гласуван от Камарата на депутатите.

Обсъжданата конституционна промяна има за цел да отбрани "физическата и психическата целокупност " на жителя, с цел да не може "никоя власт или човек ", чрез новите технологии в региона на човешкия мозък, "да усили, понижи или наруши тази целокупност без съответното единодушие ".

Сенатор Гидо Хирарди, един от покровителите на текста, по който има консенсус сред другите политически сили, изяснява, че задачата е да бъде предпазена "последната граница " на човешкото създание: неговият разум.

Чилийските законодатели считат, че невротехнологиите са в положение да генерират процеси на "четене " и "писане " в мозъка, което би разрешило да бъдат записвани мозъчните данни на индивида и още в близко бъдеще те да бъдат променяни или към тях да бъдат добавяни нови.

"Ако тази технология може да чете (вашите мисли), още преди самите вие да сте осъзнали какво мислите, тя ще може и да записва във вашия мозък страсти, мисли, житейски истории, които не са ваши, и мозъкът ви няма да е в положение да прави разграничаване дали те в действителност са ваши, или чисто и просто са изкуствено основани ", акцентира сенаторът.

Затова съгласно него е значимо да се уреди законово още в този момент една бъдеща действителност, която е допустимо да заплаши "същността на човешкото създание, неговата автономия, независимост и свободна воля ".

Алцхаймер, Facebook

Впрочем трансформира ли се научната фантастика в действителност?

Попитан от Агенция Франс Прес, един от международните специалисти в тази сфера, испанецът Рафаел Юсте, твърди, че откриватели към този момент са съумели да вграждат в мозъка на мишки облици на неща, които те в никакъв случай не са виждали, само че ги възприемат като свои лични хрумвания и ги включват в естественото си държание.

"Ако съумеете да влезете там вътре ", в химическите процеси на мозъка, "да ги стимулирате или блокирате, тогава ще можете да променяте решенията на хората. Това е нещо, което ние към този момент вършим с животните ", твърди този академик от Колумбийския университет в Ню Йорк. И успокоява: "Невротехнологията може да поражда боязън, в случай че човек си показва антиутопични сюжети, само че на един подобен има 10 удобни. "

Той дава образец с опциите за лечение в близко бъдеще на глухотата с импланти или на слепотата, имайки поради лабораторни опити с шимпанзета. Или даже за имплантиране на мозъчни стимулатори, способни да подобрят живота на пациентите, заболели от Паркинсон, Алцхаймер или шизофрения.

Говорейки за друга област, Юсте оповестява, че американската обществена мрежа Facebook "е на път да създаде интефейс мозък-компютър, обвързван непосредствено с екрана " и предопределен да "замени клавиатурата ". "Давам им минимум пет години, с цел да пуснат на пазара устройство, което да може да написа по 100 думи в минута с речник от 1000 думи ", предвижда Юсте. Тази невротехнология би била "способна да отгатне освен думите, които желаете да напишете, само че може би и други типове мисли или душевен положения ".

На фона на тези открития чилийският законопроект има за цел да уреди правно четири съществени сфери :

отбраната на данните от човешкия мозък (т. нар. "невроданни "), установяването на ограничавания за невротехнологиите за четене и най-много за писане в мозъка, обезпечаването на обективен достъп до тези технологии и определянето на граници на "невроалгоритмите ".

Защото, съгласно Рафаел Юсте, до едно десетилетие е допустимо да се появят човешки хибриди, с по-голям когнитивен потенциал, с помощта на невротехнологиите, с хрумвания и познания, които биха били плод на логаритми.
"За да бъде избегната обстановка на "двете скорости ", при която ще има хора с нараснали качества и такива без, ние мислим, че тези невротехнологии би трябвало да бъдат правно уредени въз основата на универсалния принцип за справедливостта, в духа на Всеобщата декларация за правата на индивида ", счита той.

На 27-ата Ибероамериканска среща на върха на 21 април в Андора чилийският президент Себастиан Пинера прочее предложи на страните участнички да одобряват обща законодателна уредба на този нов тип права.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Между възпитаници: - Не ми извиниха отсъствията... - Защо? - Платих на ветеринарния да ми напише здравна записка, а той писал, че съм преситен с… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниГледайте новия епизод на престъпната поредност този петък от 22:00 ч. по NOVAКъде на всеки 10 индивида се пада по един храм – тази неделя след централната емисия новиниФинансов отчет разкрива по какъв начин рецесията въздейства върху потребителското държание година след въвеждането на изключителните меркиПри идващите 10 задачи ще бъдат изстреляни още два модула на бъдещата станцияБлизо 300 000 души са намерили нова работа по време на пандемиятаГорял апартамент намиращ се на третия етаж, като огън и пушек били обхванали и намиращия се над него апартаментАрестуван е 51-годишен служителПодобни дейности са незаконни и съставляват вероятен опит за изнудване на гражданитеДетето е с изгаряния на лицето, било е оставено без надзорТова е станало със заповед на кмета на София Йорданка ФандъковаНедоволството им е против закриването на спецпрокуратурата и спецсъдаСред марките, за които организацията ще създава бранд тактики, са Johnnie Walker, Gordon’s, J&B, Baileys, Tanqueray и другиКомпанията обаче чака проблеми поради новите правила на AppleКакви други промени в ИК одобриха депутатитеПремиерът в оставка и външният министър в оставка разясниха шпионските кавги с РусияToва е препарат, който не е медикамент и се употребява за профилактика, означи здравният министър в оставкаОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР