CDC казва, че вариантът на COVID EG.5 вече е доминиращ, включително щам, който някои наричат ​​„Ерис“

...
Вариантът EG.5 сега представлява най-голямата част от новите инфекции с
Коментари Харесай

Вариантът EG.5 сега представлява най-голямата част от новите инфекции с COVID-19 в цялата страна, Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчислено, тъй като много части на страната съобщават за първите си пикове на вируса от месеци.

Като цяло към петък се прогнозира, че 17,3% от случаите на COVID-19 в цялата страна са причинени от EG.5 , повече от всяка друга група, от 7,5% през първата седмица на юли.

Следващите най-разпространени варианти след EG.5 вече са XBB.1.16 с 15,6%, XBB.2.23 с 11,2% и XBB.1.5 с 10,3%. Някои други нови XBB spinoffs сега се разгрупират от техните родители от CDC, включително FL.1.5.1, който сега представлява 8,6% от новите случаи.

с прякор „Eris“ — неофициално име, което започна да се налага в социалните мрежи медии.

Експертите казват, че EG.5 е една от най-бързо развиващите се линии в световен мащаб, благодарение на това, което може да е „леко полезна мутация“, която му помага да изпревари някои от своите братя и сестри.

Това е един от няколкото тясно свързани подварианта на Omicron, които се състезават за господство през последните месеци. Всички тези варианти са наследници на щама XBB, срещу който ваксините срещу COVID-19 тази есен ще бъдат преработени, за да ги предпазват.

Сезонът на вирусите наближава. Ето експертни съвети за защита срещу COVID, грип и RSV.

Длъжностни лица казаха, че симптомите и тежестта на тези щамове са до голяма степен сходни, въпреки че признават, че разпознаването на промените във вируса става все по-трудно, тъй като наблюдението на вируса се забави .

„Въпреки че извънредната ситуация с COVID беше отменена и вече не сме във фаза на криза, заплахата от COVID не е изчезнала. Така че поддържането на наблюдението и последователността остава абсолютно критично“, д-р. Мария Ван Керхов, техническият ръководител на Световната здравна организация за COVID-19, каза на 26 юли.

По-рано тази година CDC разкри, че ще забави своите вариантни оценки от седмични на двуседмични, с надеждата, че ще може за да събере по-големи размери на извадката, за да направи тези прогнози.

В петък агенцията каза за първи път, че не е успяла да публикува своите прогнози „Nowcast“ за това къде EG.5 и други варианти са най-високи във всеки регион .

Само три части на страната – региони, закотвени около Калифорния, Джорджия и Ню Йорк – имаха достатъчно последователности, за да изготвят актуализираните прогнози.

„Тъй като Nowcast е моделирани данни, имаме нужда от определен брой последователности за точно предсказване на пропорциите в настоящето“, каза говорителят на CDC Катлийн Конли в изявление.

По-малко от 2000 последователности от случаи в САЩ са били публикувани в бази данни с вируси през последните седмици, според CDC данни, спад от десетки хиляди на седмица по-рано по време на пандемията.

„За някои региони разполагаме с ограничен брой налични последователности и следователно не показваме оценки за текуща прогноза в тези региони, въпреки че тези региони все още се използват в обобщената национална текуща прогноза“, каза Конли.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР