CBN очаква минимален ръст от 1% в стойността на продажбитеПродажбите

...
CBN очаква минимален ръст от 1% в стойността на продажбитеПродажбите
Коментари Харесай

Хардуерният бизнес ще остане над нулата тази година

CBN чака най-малък растеж от 1% в цената на продажбите

Продажбите на хардуер образуват 1,03% от Брутният вътрешен продукт на страната, по данни на CBN
(снимка: TechNews.bg / от АСБИС Академия)

Българската стопанска система ще избегне рецесията, а хардуерният пазар ще нарасне, въпреки и единствено с 1% през 2023 година, предвижда Людмил Стойчев, ръководещ съучастник в анализаторската компания CBN. Той приказва пред аудиторията на АСБИС Академия, която тази година се организира в хотел Кашмир, Велинград с присъединяване на водещи международни марки и ИКТ дилъри в страната. Събитието съответства с 25-тата годишнина на дистрибутора АСБИС.

“През първото полугодие страната се движи добре. Брутният вътрешен продукт е 82 милиарда лева, което е 14% растеж, при междинен 7% за Европейски Съюз 27. За последните 2 години растежът на Брутният вътрешен продукт е що се касае за предходните 10 ”, разяснява Стойчев.
още по темата
Докато индустрията и търговията вървят надолу, надлежно с 25% и 6% спад за второто тримесечие, услугите държат бюджета на високо равнище, сочи анализът на CBN.

Има добре разрастващи се браншове, включително ресторантьорство, хотелиерство, разработка на програмен продукт и други, от коrто ИКТ компаниите могат да се възползват. Общо, клиентите на софтуерния бизнес дават заплати в размер на 65 милиарда лева, като максимален е растежът в обществения бранш. 75 милиарда лева са частните влогове, 40 милиарда лева са влоговете на бизнеса, 260 млн. харчат потребителите да ИТ.

В проекта за възобновяване и резистентност са планувани 3,16 милиарда лева по четири стратегии за ИКТ в идващите години. 460 000 нови цифрови работни места се чакат в главните промишлености. Всичко това разкрива положителни благоприятни условия за доставчиците на ИКТ у нас.

Същевременно, България е на последно място в Европейски Съюз по цифровизация. Само 15% от българите могат да работят с Excel, а 28% – с Word, което значи, че са належащо вложения в образование, с цел да се преодолее цифровото закъснение на страната.

Що се отнася до дистрибуцията на хардуер, която бе във фокуса на АСБИС Академия, продажбите в този бизнес образуват 1,03% от Брутният вътрешен продукт на страната и бележат растеж от 4% през първото полугодие. Същевременно, през второто тримесечие е регистриран спад от 2% по данни на СBN.

“Слизаме надолу, само че не всички – до момента в който при мобилните компютри (-16%) и мониторите (-37%) има спад, пазарът на смарт телефони пораства, назад на международната наклонност на спад ”, разяснява Людмил Стойчев.

Като цяло за годината, CBN чака към 1% растеж в продажбите на хардуер. Маржовете ще намалеят, респ. натискът върху облагите ще нарасне, предизвести анализаторът.

Пазарен сегмент с огромен капацитет са фотоволтаиците, при които се следи 42% растеж през второто тримесечие на годината. Този бизнес предлага отлични маржове и в него няма изявени водачи, съобщи Людмил Стойчев.

Миксът на електрическата енергия на страната се трансформира фрапантно – в границите на 180 дни са пуснати 1GW нови мощности от фотоволтаици, които е еднакво на един нов АЕЦ. “Сега е моментът да влезете в този бизнес ”, посъветва дилърите мениджърът на CBN.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР