Canon е разработила нов материал за OLED панели с квантови

...
Canon е разработила нов материал за OLED панели с квантови
Коментари Харесай

Canon създаде материал за квантови точки на OLED дисплеи без редки метали, които са 100 пъти по-евтини от аналозите на Samsung

Canon е създала нов материал за OLED панели с квантови точки, в който не се употребяват редкоземни метали. Според Nikkei Asian Review японската компания цели да понижи зависимостта си от огромните снабдители на редкоземни метали като Китай. И евентуално да изтласка евентуалните си съперници.

Известно е, че Canon има намерение да откри търговски приложения на тази нова технология през идващите няколко години, с цел да обезпечи устойчиво произвеждане без значение от геополитическата конюнктура. Новият материал се употребява за производството на по този начин наречените „ квантови точки “ (QD) – най-малките полупроводникови частици с диаметър 1 nm. Когато са изложени на светлина или електрическо поле, QD стартират да светят в наситени цветове.

Друг тип квантови точки към този момент се употребяват в първокласните OLED тв приемници. Samsung да вземем за пример има технологията, само че употребява съединяване на основата на индиев фосфид за основаването на квантовите точки. Последният се добива в извънредно дребни количества, а главният му снабдител на международния пазар е Китай. В новия си материал Canon употребява доста по-разпространеното олово, което се добива в огромни количества даже от рециклирани материали. Компанията има намерение да стартира всеобщо произвеждане на съответните екрани в средата на 2020-те години.

Според Nikkei към 70% от оловото, създавано в Япония, идва от рециклирани източници, като да вземем за пример автомобилни батерии, а металът е относително на ниска цена. Canon може да направи гражданска война на пазара на екрани – неговите квантови точки ще бъдат 100 пъти по-евтини от тези, предлагани от Samsung. Докато елементарните OLED тв приемници употребяват цветни филтри за обрисуване на трите съществени цвята – червен, наследник и зелен, OLED тв приемниците с квантови точки, безусловно отпечатани върху матрицата на екрана, обезпечават ярки цветове даже при мощна дневна светлина. Освен това, спрямо стандартните OLED екрани, тези разновидности употребяват три пъти по-малко електрическа енергия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР