Cambridge Analytica - компанията, която е в центъра на скандала

...
Cambridge Analytica - компанията, която е в центъра на скандала
Коментари Харесай

Cambridge Analytica се закрива

Cambridge Analytica - компанията, която е в центъра на абсурда за методите за събиране на информация за милионите консуматори на Фейсбук и използването им в интерес на кандидат-президентската акция на Доналд Тръмп, заяви, че се приключва активността си, предава Би Би Си.

Компанията-майка SCL Elections стартира процедура за оповестяване на банкрут на Cambridge Analytica (СА) във Англия и на филиала й в Ню Йорк. Съдбата на SCL Elections към този момент остава неразбираема.

В същото време представителите на компанията не престават да настояват, че са почтени. Един от създателите й, Найджъл Оукс, съобщи в изявление за „ Уолстрийт джърнъл “, че през последните месеци СА е станала обект на доста неоснователни офанзиви и е упрекната за дейности, които освен са законни, само че и са необятно употребявани от политическите и комерсиалните платформи. Оукс не прецизира дали приказва за таргетираната реклама или за приемането на данните на милионите консуматори на Фейсбук.

Cambridge Analytiса стана обект на специфичното внимание на американските и английските законодатели, откакто се разбра, че нелегално е получила достъп до големи масиви персонални данни на клиенти на Фейсбук. Те са източени посредством приложение за събиране на данни.

Компания, основана с парите на републиканските донори Робърт и Ребека Мърсър, изцяло отхвърля да е употребила данните на Фейсбук в поддръжка на акцията на Доналд Тръмп. Членовете на неговия екип оспориха успеваемостта от дейностите на СА, само че някогашният й шеф Александър Никс твърди, че компанията му е помогнала за успеха на Тръмп.

Според дънните, открити от Федералната изборна комисия, щабът на Тръмп е платил през 2016 година на СА към 6 млн. $ за услугите.

„ Файненшъл таймс “ цитира чиновник на СА, съгласно който компанията, която в този момент се закрива, ще се възроди под друго име.

Закриването на компанията се приема за опит да се блокира следствието на дейностите й.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР