Бюстът на граф Игнатиев във Варна е намерен съборен от

...
Бюстът на граф Игнатиев във Варна е намерен съборен от
Коментари Харесай

Във Варна събориха граф Игнатиев от постамента му

Бюстът на граф Игнатиев във Варна е открит съборен от постамента си тази заран. Сигналът към дежурния в Община Варна е подаден от жител към 9 часа. Върху металната пластина, придържаща бюста, е оказан напън, евентуално с лост, само че не са развалени детайлите по постамента.

Сега откъртената част е прибрана на несъмнено място. И ще бъде възобновен в най-кратки периоди, разгласи Антония Йовчева от дирекция „ Култура и духовно развиване “ към общината в морския град.
 Снимка Българска телеграфна агенция

" Множество записи от камери са конфискувани от мястото към бюст-паметника на граф Николай П. Игнатиев, който стана обект на вандалска демонстрация тази нощ ", каза пред медии зам.-директорът на полицията във Варна комисар Атанас Михов. На записите се вижда един човек, който се намира до паметника половин час след среднощ. Около 45 минути по-късно той се отдръпва по пешеходната алея към Морската градина. Лицето на причинителя обаче остава прикрито. 

В полицията е образуван екип, който е направил оглед на произшествието. Образувано е досъдебно произвеждане и е известена прокуратурата, заяви комисар Михов. 

От общината излязоха с позиция, в която призовава жителите да се въздържат от хулигански прояви и похищения върху паметниците на културното завещание във Варна и върху общинска благосъстоятелност, спирки на градския превоз, машини за продажба на билети, подлези и други Оттам дават обещание да засилят  " контрола и видеонаблюдението за предварителна защита и разчита на жителите за взаимно запазване на собствеността ".

Преди 10 месеца същият паметник бе залят с багра. Тогава причинителят бе арестуван за часове и предаден на съд. 

Руското посолство в България не пропусна незабавно да се възмути, като добави: " Оценяваме случилото се като недалновидна хулиганска демонстрация, несвързана с формалната политика на българските управляващи. Разчитаме, че обещанията на градската управа за ремонт на паметника и връщането му на първичното му място ще бъдат изпълнени, а нарушителите ще бъдат изправени пред отговорност. " Пред ТАСС Митрофанова заплаши, че ще бъде изпратена дипломатическа нота.

Новината беше посрещната разнопосочно.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР