Бюст - паметник на Васил Левски, по случай 150 години

...
Бюст - паметник на Васил Левски, по случай 150 години
Коментари Харесай

Само за 6 месеца изградиха памтник на Левски в Кермен

Бюст - монумент на Васил Левски, по случай 150 години от гибелта на Апостола, беше открит през днешния ден в град Кермен от кмета на община Сливен Стефан Радев и на Кермен Живко Жечев. Идеята за построяването му е на предприемчив комитет отпред с кмета Живко Жечев. По думите му това е 144 бюст-паметник на Левски в страната.

„ Нашият дребен град отдава значимото на един общонационален воин, какъвто е Васил Левски. Паметникът беше построен за рекордно малко време. Само за 6 месеца. Няма подобен аналог. Благодаря на кмета на община Сливен Стефан Радев, на ръководителя на Общинския съвет Димитър Митев, на зам.-кмета по просвета Пепа Чиликова и на всички, които одобриха драговолно концепцията ни за построяването му. Благодаря на всички донори и на хората, които помогнаха с безвъзмездния си труд, с цел да го има през днешния ден паметника “, сподели кметът на Кермен Живко Жечев.

От своя страна кметът на община Сливен Стефан Радев поздрави Живко Жечев, инициативния комитет и всички съдействали за благородното дело. „ На този ден народът ни губи най-свидния си наследник. Нашият светец, както го назовава Иван Вазов в едно от стихотворенията си. За него битката за национална независимост във всичките й измерения, е била над всичко. Той се отхвърля от всичко персонално в името на този блян. Бори се за него до последния си мирис. Сигурен съм, че до момента в който неговите слова са живи, до момента в който Левски живее във всеки един от нас, до момента в който ние го предаваме на своите деца, неговото дело ще живее. Ще я има и България “, съобщи Стефан Радев.

Бюст - паметникът на Васил Левски се намира в градинката до железопътната гара на Кермен. Днес той беше осветлен от отец Стилиян от храм „ Св. Петка “. Проектът и направата са дело на статуя Кирил Стоянов. Паметникът, който е изработен от бронз и тежи 110 кг., е основан напълно с дарения в размер на 13 000 лева и непринуден труд на жители, компании и организации. Сред донорите е и общинският консултант от ГЕРБ Христо Котов. Всички съдействали за построяването на паметника получиха свидетелства за подаяние и благодарствени писма.

Церемонията стартира с боен обред на военослужещи от Центъра за подготовка на експерти и рецитал на възпитаници от ОУ " Христо Смирненски ". Почетен салют от членове на клуб „ Традиция “ сложи финала. Гости на събитието бяха кметът на Сливен Стефан Радев и неговите заместници, ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници от ГЕРБ, депутатът от 48 Народно събрание Мария Белова, шефът на РИМ Николай Сираков, кметове на обитаеми места, донори, поданици и посетители на Кермен, възпитаници.

Церемонията по откриването е част от програмата във връзка 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски, която Община Сливен провежда дружно със Сливенска митрополия и Център за подготовка на експерти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР