Бюст-паметник на Хаджи Димитър бе открит в украинския град Мелитопол,

...
Бюст-паметник на Хаджи Димитър бе открит в украинския град Мелитопол,
Коментари Харесай

Валери Симеонов при българите в Украйна - откриха паметник на Хаджи Димитър в Запорожието

Бюст-паметник на Хаджи Димитър бе открит в украинския град Мелитопол, в региона, в която живее най-голямата българска общественост, оповестиха от пресцентъра на НФСБ.

На тържествената гала участваха зам.-председателят на Народното събрание и водач на НФСБ, депутатът от Украинската Рада и ръководител на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, националният представител от НФСБ Йордан Апостолов, представители на локалната и държавна власт в Мелитопол, наши сънародници, живеещи в Украйна.

Паметникът на българския народен воин бе повдигнат в парк "Сливенски площад " в запорожкия град.



Парламентарната ни делегация, водена от е в Запорожието по покана на българската общественост там за IX-я Събор на българите в Украйна. Най-мащабното българско събитие за повече от 300 хиляди наши сънародници там се организира от 1998 година под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна, пази и съхранява родните обичаи.

Нашите сънародници посрещнаха по остарял български бит – с самун и сол, в национални носии водача на НФСБ пред постройката на Дружеството за българска просвета "Балкани ".

"За мен е чест да удостоверявам признанието на цяла България към вас като общественост, която отстоява и пази българския дух, обичаи и просвета ", приветства българите в Украйна. Той и сътрудника му Йордан Апостолов се включиха в тържествената сесия и интернационалната конференция "Българите в Северното Причерноморие ", проведени в границите на IX-я Събор.



Симеонов бе безапелационен, че българската страна е обърната с лице към нашите сънародници зад граница. Народните представители от НФСБ ще продължат интензивно да работят по решаването на проблемите и значимите за живота на общността ни в Украйна въпроси.

Веднага по-късно се срещна и беседва и с кмета на Мелитопол Сергей Минко.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР