Бюст паметник на Георги Раковски, който е монтиран пред Военния

...
Бюст паметник на Георги Раковски, който е монтиран пред Военния
Коментари Харесай

Откриха бюст паметник на Георги Раковски в Смолян

Бюст монумент на Георги Раковски, който е инсталиран пред Военния клуб в Смолян беше открит през днешния ден. Той е дело на известния смолянчанин, патриот и държавник Георги Милушев. Паметникът е висок 283 см.

На събитието и церемонията по откриването участваха зам.-кметът Марин Захариев, зам.-областният шеф Зарко Маринов, ръководителят на Общинския съвет Димитър Кацаров, представителите на Министерство на защитата, фамилиите Милушеви и Асенови, които са основатели на родолюбивото начинание и жители.

Свещеноиконом Запрян Шиков отслужи панихида в памет на българския бунтовник и възрожденец Георги Раковски.

Слово за живота и делото му произнесе Кирил Асенов, внук на Георги Милушев. Раковски е учредител на проведената националнореволюционна битка за освобождението на България от османско господство, публицист, стихотворец, журналист, публицист, историк и етнограф. Раковски е роден в Котел на 14 април 1821 година Целият му живот е зависещ на една концепция – освобождението на поробена България. Неговото дело е продължено от Левски и Ботев.

Паметникът е отдаден на 203 години от рождението на великия българин.

Беше прочетен и приветствен адрес от президента Румен Радев. Милушев и фамилията му подаряват паметника на Министерството на защитата, Военния клуб и 101 –ви Алпийски полк.

През 2020 година Георги Милушев издигна монумент на Васил Левски на пл. “Свобода “ в Смолян.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР