Бюрото за защита на свидетели преминава от главния прокурор към

...
Бюрото за защита на свидетели преминава от главния прокурор към
Коментари Харесай

На първо четене: Бюрото по защита минава към правосъдното ведомство

Бюрото за отбрана на очевидци минава от основния прокурор към Министерството на правораздаването, реши на първо четене Народно събрание.

Мотивът е, че Бюрото извършва сходни действия по защита и попречване на закононарушения, а защото има и полицейски функционалности, е нужен надзор от Народното събрание.

Предложението беше подкрепено от депутатите от " ИТН ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". От ГЕРБ се въздържаха или гласоподаваха срещу. Това направиха и от Движение за права и свободи.

В пленарната зала бе декларирано, че Бюрото е на директно послушание на основния прокурор като единствено той може да разпорежда присъединяване на чиновниците му в разнообразни акции. Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! " разясни.

" Иван Гешев, в качеството си на към момента основен прокурор се пробва по всякакъв начин да се снабди с пълномощия, които не му се следват. Няма нищо общо с опазването на очевидците, тъй като, съгласете се осем милиона на година, в която пазим двама магистрати и половина и осем души в страната плюс разноските на 12 души отвън страната, извинявайте, са прекалено много ".

Атанас Славов от Демократична България съобщи, че Бюрото по отбрана би трябвало да се върне към изпълнителната власт.

" Не може да има орган като прокуратурата и като основния прокурор, който да не предстои на обществена отчетност и надзор и приемането на законопроекта, който е препоръчан, ще е тест дали България желае да бъде правова, конституционна, съвременна европейска страна или не. "

Андрей Михайлов от Има Такъв Народ:  " Огледайте се, когато виждате фотосите на чиновниците в Бюрото. Вижте тяхната екипировка, вижте тяхното държание, вижте тяхното въоръжение, те превъзхождат чиновниците в българските служби за сигурност и публичен ред ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР