Бюлетините за провеждане на изборите в чужбина вече са изпратени,

...
Бюлетините за провеждане на изборите в чужбина вече са изпратени,
Коментари Харесай

Специално: Избори на 7 континента - МВнР за проблемите и предизвикателствата на вота в чужбина

Бюлетините за осъществяване на изборите в чужбина към този момент са изпратени, машините са пристигнали в някои страни, оповестиха от Министерството на външните работи. Зад граница ще се гласоподава с 416 машини в 208 секции. Общо секциите зад граница са 751 в 68 страни. Проблемите пред организацията не са нови: партиите късно дефинират своите представители в секционните комисии, не е ясно дали машините ще бъдат връщани от чужбина в България за възможен втори тур.

Александър Марков: Благодаря Ви за изявлението. Всичко ли е обезпечено - логистично и организационно - за изборите след няколко дни?

Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи: Мога умерено да заявя, че към този момент сме обезпечили безусловно всичко, което е належащо за провеждането на изборите на 14.11 от организационна и логистична позиция. Всички секции са обезпечени с нужните механически средства, пространствата са обезпечени, тъй че нямаме терзания от позиция на провеждането на изборите. Разбира се, има някои детайлности, главно по назначението на членовете на СИК-ове, в някои случаи има в последния миг членове, които се отхвърлят, които прмерно се разболяват, тъй че в последния миг се постанова да ги сменяме. Това, несъмнено, основава известно напрежение само че никога няма да засегне изборния ден и провеждането на изборния развой.

Александър Марков: С какви компликации се срещна за следващ път Министерство на външните работи при организацията на тези избори зад граница?

Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи: Основните проблеми, с които се сблъскваме, това са късите периоди в Изборния кодекс. ИК не е очакван, съгласно мен, за толкоз доста секции в чужбина и подобен голям размер от изборни бумаги, членове на СИК-ове, това основава извънредно напрежение при подготовката. Естествено, логистиката също се натоварва извънредно доста. За първи път изпращаме толкоз доста бумаги в чужбина. На времето се е гласувало главно в дипломатическите и консулските ни представителства, а в този момент към този момент имаме голям брой секции, които са отвън, и то на доста отдалечени места, в това число тук-там, където нямаме представителства. Това е голямо предизвикателство. Работна група " Избори " набъбва с всеки нов избор, тъй като се изискват нови и нови неща. Помните, на 4 април се гласуваше единствено с бюлетини, на 11 юли към този момент имаше и машини, в този момент към този момент имаме и избори 2 в 1, може би машини за втори тур, т.е. всякога ни се разпореждат повече и повече задания, периодите са същите, размерът от работа е доста по-голям, а хората, които я правят, са същите, тъй че провокациите са прекалено много и терзанията са ни, че - защото ИК е добре изработен - с цел да може повече хора да гласоподават, т.е. да има повече секции, да могат да гласоподават по-спокойно, само че в същото време не е помислено по какъв начин ще се провежда. Представете си, че на следващия ден решат да се гласоподава, не както до момента гласоподаваха 150-170 000, а 500 000 души и би трябвало да създадем 3000 секции, тогава на процедура ние няма да можем да се оправим с такава задача. Така че би трябвало да съществено да се намерения за смяна, хем да се даде опция на българските жители да гласоподават по-спокойно, хем да може да се обезпечи този развой логистично и организационно.

Калин Анастасов, група " Избори " Министерство на външните работи: Важно е да отбележим и да призовем българските жители, основали сме всички нужни и задоволителни условия всеки, който желае, да подаде своя глас. Извън страната са изпратени над 700 000 бюлетини единствено за единия тип избор, тъй че не се тормозете. От позиция на бумаги и материали, всичко е заредено, само че това, както и господин Кондов, сподели е голямо предизвикателство. Когато в този развой освен ние сме ангажирани, само че са ангажирани и наши сътрудници всеки със свои специфики на доставка или други, не може да направляваме напълно процеса, тъй че в действителност провокациите са големи. Отново за следващ път призоваваме да се намерения зад граница да се направи различен ред и метод за гласоподаване, като за нас гласуването по пощата е една доста добра опция на настоящето гласоподаване.

Александър Марков: Как се провеждат избори на седем континента?

Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи: С големи старания. С големи старания и денонощен труд, аз мога да кажа, че сътрудниците не са се прибирали по-рано от 10-11, а някои са седели и след 12 часа, изключително в последните 2-3 седмици, когато към този момент наближават периодите. Същото се отнася и за посолствата, за консулствата, които в действителност работят безусловно без почивен ден в това число, което де факто е доста натоварващо.

Александър Марков: Кои от Вашите оферти за по-лесно гласоподаване бяха взети поради?

Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи: Няколко неща бяха взети поради, които сигурно ще облекчат работата на СИК-овете. Примерно този номер на протокола, за който към този момент споделих, че ще бъде маркиран и на друго място на страницата, а това ще облекчи доста при сканирането да няма неточности. Грешките при сканирането водеха до към 30% върнати протоколи. Това е огромно облекчение, това ще редуцира доста времето, в което членовете на СИК-овете чакат, с цел да получат утвърждение, има и някои други елементи, които няма да жегвам сег,а само че във всички случаи ще ги забележим в Методическите инструкции хората и ще видят, че работата им ще бъде по-лека. Ако бяха единствено елементарни избори, може б щеше да има малко по-бързо протичане на изборния развой, при 2 в 1 няма по какъв начин да стане доста по-бързо, ще бъде натоварено, само че се надявам да проявят самообладание нашите сънародници, които са се съгласили да бъдат членове на СИК-овете, тъй като ние имаме потребност от тях, тъй че имаме, че ще се съобразят с това.

Александър Марков: Ако желаете да се обърнете към сънародниците ни зад граница?

Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи: Благодарим Ви още един път за прояването предпочитание и отговорност, проявете самообладание и дано всички да гласоподават умерено, да знаят, че изборите са почтени, проведени са добре, по либерален метод и няма да има никакво проблеми.

Калин Анастасов, група " Избори ", Министерство на външните работи: Гласуването би трябвало да бъде празник, а не да бъде напрежение.

Александър Марков: Благодаря Ви за изявлението.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР