Бюлетините от 5 избирателни секции в Добрич бяха преброени повторно

...
Бюлетините от 5 избирателни секции в Добрич бяха преброени повторно
Коментари Харесай

Съдът в Добрич преброи повторно бюлетините в 5 секции по жалба за избора на кмет

Бюлетините от 5 изборни секции в Добрич бяха преброени наново в правосъдно съвещание в Административния съд, откакто арбитър Нели Каменска даде ход на делото по тъжба на Красимир Николов, претендент за кмет на ГЕРБ, против решение на Общинската изборна комисия, с което е разгласен за определен за кмет след батожата на 5 ноември Йордан Йорданов /Местна коалиция/. Разликата сред двамата претенденти беше малко над 1000 гласа в интерес на Йорданов и на първия, и на втория тур на изборите.

В жалбата на Красимир Николов са посочени за наново броене 19 секции за позволени неточности, ремонти, констатации на основа на видеонаблюдението. В хода на излагане на претекстовете в жалбата си Красимир Николов изиска и броене на бюлетините във всички 129 секции, което съдията отхвърли. Беше поискано от съда във връзка сигнали за платен и корпоративен избор да се изискат всички подадени сигнали до Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Прокуратурата.

Представителите на Общинската изборна комисия /ОИК/ оспориха жалбата като неоснователна „ Не би следвало чувалите да бъдат отваряни, защото визираните в жалбата нарушавания – зачерквания, не са на сраници, които се отнасят до вота на гласоподавателите. Освен това, във визираните секции ГЕРБ имаха ръководители и секретари. По мотив множеството зачерквания в протокола в секция 82 с преднамерено решение на ОИК свикахме още веднъж цялата секционна изборна комисия и извършихме наново броене на бюлетините ", зави Калина Славова, зам.-председател на ОИК. Милен Янков, юрист, представляващ определения кмет Йордан Йорданов, уточни, че поправките в протоколите се отнасят до данни, които не са свързани с изборните резултати. „ В протоколите на 13 секции няма никакви задрасквания. Не виждам съображение да се назначава експертиза. ". Янков позволи по решение на съда да се броят бюлетините в посочените за най-„ неверни " 5 секции.Адвокат Михаел Игнатов, представител на Местната коалиция, дефинира жалбата като неоснователна. „ Във въпросните 5 секции ГЕРБ имат секретар, който е попълвал протокола, при нарушавания би трябвало да реагира на място ", добави той.

Съдия Каменска разгласи, че ще се извърши наново броене в правосъдната зала на бюлетините от пет секции – 81,83, 116,117,124. В 81 секция съдът одобри за действителни за Красимир Николов 4 от недействителните бюлетини. При броенето на бюлетините от други секции излиза действителни бюлетини от оповестените за недействителни – по няколко, и за Николов, и за Йорданов.

„ До 21 ноември ще бъде подготвен протоколът от съвещанието, след което страните ще 7-дневен период да дадат своите бележки ", сподели арбитър Каменска. След това тя ще се произнесе с решение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР