Бюлент Шък е инженер в областта на хранителните технологии и

...
Бюлент Шък е инженер в областта на хранителните технологии и
Коментари Харесай

Учен от Турция е осъден на 15 месеца затвор заради публикация за околната среда

Бюлент Шък е инженер в региона на питателните технологии и деятел в битката за човешките права. На 26 септември той беше наказан на 15 месеца затвор, защото е разгласил изследване, което демонстрира връзката сред тежкото замърсяване на храната, водата и околната среда в западна Турция и нарасналата периодичност на ракови болести в района.

Бюлент Шък е някогашен заместник-директор на изследователския център за сигурност на храните и селскостопанските артикули в университета " Акдениз " и е работил по изследването в екип. Той е бил уволнен от университета през 2016 година по политически аргументи, защото подписал петиция за мир сред турските сили и кюрдските бойци в югоизточна Турция.

Проучването, за което е наказан в този момент е било приключено още през 2015 година и резултатите от него са показани пред държавните управляващи за да се подхващат някакви ограничения, само че такива не последвали в продължение на три години. Затова Шък решил да разгласява информацията в истанбулския вестник Cumhuriyet.
 Снимка 445587

От разкритията излиза наяве, че от екипа са открити рискови равнища на пестициди, тежки метали и полициклични ароматни въглеводороди в голям брой проби от храна и вода от няколко провинции в западна Турция. Водата в няколко жилищни региона също се оказа рискова за пиянство заради замърсяване с олово, алуминий, хром и арсен.

Основанието за присъдата на учения е, че е разкрил класифицирана информация, като в същото време управляващите не опровергават оповестената от него информация и не я афишират за погрешна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР