Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма се очаква да бъде

...
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма се очаква да бъде
Коментари Харесай

Бюджетът на червено с 657 млн. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия се чака да бъде негативно в размер на 657 млн. лева към края на първото тримесечие на 2021 година Това демонстрират предварителните планове на Министерството на финансите.

За съпоставяне към края на първото тримесечие на предходната година бюджетът беше на остатък от 1,43 милиарда лева

Приходите на страната се усилват с 3,6% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и възлизат на 11,2 милиарда лева.  Дефицитът идва поради доста по-големите разноски на страната. Те са били 11,87 милиарда лева, което е с 24% повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година

„ Съществен принос за повишаването на разноските през първото тримесечие на 2021 година имат разноските, свързани с ограниченията за битка с COVID-19 и превъзмогване на социално-икономическите последици от пандемията. Принос за повишаване на разноските за дотации за нетърговски предприятия имат заплащанията по мярката „ 60/40 “, мярката „ 80/20 “, мярката „ Запази ме “, мярката „ Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “, управлявана от Национална агенция за приходите, и други “, разясняват от Министерството на финансите.

В частта на разноските за пенсии са изразходени близо 320 млн. лева за добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до март. Наред с това въздействие върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст и на оптималния размер на пенсията от началото на годината, както и базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура, включително разноски за ваксини, лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева и други. В частта на финансовите разноски също се регистрира растеж по отношение на същия интервал на миналата година, като това се дължи на осъществени заплащания по капиталови планове на Българската войска, пътни инфраструктурни обекти и други.

От началото на тази година Министерството на финансите набра държавен дълг на обща стойност от 800 млн. лева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР