Бюджетният излишък възлиза на 137 млн. лв. към края на

...
Бюджетният излишък възлиза на 137 млн. лв. към края на
Коментари Харесай

Бюджетният излишък се стопи с 90% през февруари

Бюджетният остатък възлиза на 137 млн. лева към края на месец февруари, заяви Министерството на финансите. За съпоставяне, към края на втория месец от 2020 година сумата му беше цели 1,48 милиарда лева, като понижението на  годишна база съставлява над 90%.

Приходите от налози, помощи и дарения възлизат на 7,4 милиарда лева, което е с 103 млн. лева по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година. За сметка на това обаче разноските на страната са се нараснали с 1,24 милиарда лева и към този момент съставляват 7,22 милиарда лева Увеличението възлиза на 21% на годишна база.

„ Ръстът на разноските по отношение на същия интервал на 2020 година е обвързван основно с подхванатите социално-икономически ограничения за превъзмогване на отрицателните резултати от пандемията от COIVID-19, включително изплатените добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците януари и февруари, по-високите здравноосигурителни заплащания, разноски за дотации по сметките за средства от Европейски Съюз, както и базов резултат при разноските за пенсии от нарастването от юли 2020 година, увеличените размери на минималната и оптималната пенсия от началото на годината и други “, разясняват от финансовото министерство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР