Бюджетният излишък е в размер на 403.7 млн. лв. към

...
Бюджетният излишък е в размер на 403.7 млн. лв. към
Коментари Харесай

Бюджетният излишък е в размер на 403.7 млн. лв. в края на март

Бюджетният остатък е в размер на 403.7 млн. лева към края на март, регистрираха от Министерството на финансите. На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа е позитивно като е 0.2% от прогнозния Брутният вътрешен продукт на страната.

Приходите, помощите и даренията по КФП са в размер на 15.76 милиарда лева или 20.9% от годишните планове. Постъпленията нарастват с 1.06 милиарда лева (7.2%) по отношение на регистрираните към март предходната година. Сравнени със същия интервал на 2023 година данъчните доходи нарастват номинално с 209.1 млн. лева (1.8%). Неданъчните приходи обаче понижават със 118.7 млн. лева (4.9%) заради спад при постъпленията от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС). Постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) нарастват с 974.6 млн. лв..

Данъчните приходи (включително приходите от осигурителни вноски) са в размер на 12.03 милиарда лева, което съставлява 20.8% от разчетените за годината и образуват 76.3% от общите приходи по КФП за интервала.

Неданъчните доходи са в размер на 2.32 милиарда лева, което съставлява 22.6% от годишните планове.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 1.41 милиарда лв..

Разходите по КФП (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към март възлизат на 15.35 милиарда лева, което е 18.8% от годишните планове. През февруари в осъществяване на член 71, ал.1 от Постановление № 13 на Министерския съвет от 2024 година от сметката за непознати средства по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството бяха възобновени средства в общ размер на 1.20 милиарда лв.. В хода на осъществяването на бюджета за 2024 година тези средства ще бъдат предоставяни с акт на Министерския съвет въз основата на подписани съглашения с Министерство на регионалното развитие като прехвърляния за общините за финансиране на Инвестиционната стратегия за общински планове по реда на член 107 от Закона за държавния бюджет на България за 2024 година. При елиминирането на тази трансакция, с оглед съпоставимост с миналата година, разноските към края на март са 16.55 милиарда лева при 15.36 милиарда лева за първите три месеца на 2023 година.

В обособените разходни индикатори повишаване има при обществените разноски в резултат на изплатените по-високи пенсии след влязлото в действие нарастване от юли 2023 година, както и на по-високите разноски за личен състав след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации с признатия в средата на 2023 година държавен бюджет за 2023 година и други. 

Размерът на фискалния запас към края на март е 11.88 милиарда лева, в т. ч. 9.98  милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 1.90 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР