Бюджетният дефицит ще може да надвишава 3% от БВП при

...
Бюджетният дефицит ще може да надвишава 3% от БВП при
Коментари Харесай

Таванът от 3% от БВП за бюджетния дефицит става химера?!

Бюджетният недостиг ще може да надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт при появяването на изключителни условия - това реши на първо четене болшинството в Народното събрание с промени в Закона за обществените финанси, заяви БНР.

С признатите ремонти, импортирани от Министерския съвет, се нарушава фискалното предписание, че бюджетният недостиг по консолидираната фискална стратегия, изчислен на касова основа, не може да надвишава 2% от брутния вътрешен артикул на страната.

Исканото изменение ще може да важи при изключителни условия отвън контрола на Министерския съвет, които имат съществено влияние върху финансовата позиция на бранш " Държавно ръководство ".

Според вносителите наредбите са съответен отговор на провокациите, свързани с преодоляването на пандемията от Covid-19, а задачата е основаване на по-голяма еластичност при фискалните правила.

От държавното управление прецизират, че не се трансформират рестриктивните мерки за разходваното предписание и за недостига, надлежно от 2% и 40 на 100 от брутния вътрешен артикул, а единствено се дефинират допустимите отклонения при изключителни условия.

(Чл. 20, алинея 4 от Закона за обществените финанси постановява, че “когато бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия е недостиг, то не може да надвишава 2 на 100 от брутния вътрешен артикул “.

Чл. 12а. на закона гласи, че „ оптималният размер на разноските по консолидираната фискална стратегия не може да надвишава 40 на 100 от прогнозния БВП “-бел. ред.)

Левицата обаче оспори предложенията. Депутатът Георги Търновалийски съобщи:

" Това, което вършиме през днешния ден с този закон, ще наруши фискалната дисциплинираност в страната - това, с което дълги години България се хвалеше ".

Представители на ръководещите не взеха отношение по тематиката.

Преди месеци Европейска комисия разреши на страните-членки да дерогират ограничаването за недостига от брутния вътрешен артикул и краткотрайно да имат право да надвишат изискваните равнища.

Есенната икономическа прогноза на Еврокомисията за тази година сочи, че единствено България ще има недостиг от страните-членки в Европейски Съюз, който няма да надвишава 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2020 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР