Бюджетният дефицит ще може да надвишава 3% от БВП при

...
Бюджетният дефицит ще може да надвишава 3% от БВП при
Коментари Харесай

При извънредни обстоятелства бюджетният дефицит може да е над 3% от БВП

Бюджетният недостиг ще може да надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт при появяването на изключителни условия. Това реши на първо четене болшинството в Народното събрание с промени в Закона за обществените финанси, съобщи БНР.

С признатите ремонти, импортирани от Министерския съвет, се нарушава фискалното предписание, че бюджетният недостиг по консолидираната фискална стратегия, изчислен на касова основа, не може да надвишава 2% от брутния вътрешен артикул на страната.

Исканото изменение ще може да важи при изключителни условия отвън контрола на Министерския съвет, които имат съществено влияние върху финансовата позиция на бранш "Държавно ръководство ".

Според вносителите наредбите са съответен отговор на провокациите, свързани с преодоляването на пандемията от Covid-19, а задачата е основаване на по-голяма еластичност при фискалните правила.

От държавното управление прецизират, че не се трансформират рестриктивните мерки за разходваното предписание и за недостига, надлежно от 2% и 40% от брутния вътрешен артикул, а единствено се дефинират допустимите отклонения при изключителни условия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР