Бюджетният дефицит на страната за миналата година е 4,5 млрд.

...
Бюджетният дефицит на страната за миналата година е 4,5 млрд.
Коментари Харесай

Накъде ще поеме инфлацията през новата година

Бюджетният недостиг на страната за предходната година е 4,5 милиарда лв.. Това сочат предварителните данни на финансовото министерство.

В същото време упованията на специалистите са инфлацията последователно да намалее в идващите месеци.

Това е един от най-високите дефицити за последните години. 4 милиарда и 500 милиона лв. се равнява на 2,9 % от Брутния вътрешен артикул на страната. Положителното в обстановката е, че бюджетният недостиг е под 3 %, а точно това е едно от условията за влизане в еврозоната.

Към края на месец декември разноските на страната са близо 63 милиарда лв.. Отделно от това число други малко над 3 милиарда са употребявани за обезщетения на бизнеса поради скъпия ток. Поглед и към разноските са ноември демонстрира, че те възлизат на съвсем 57 милиарда лв..

И още статистика - към днешна дата фискалният запас е 11,9 милиарда. За съпоставяне в края на ноември е бил по-голям - 12,8. На този декор инфлацията последователно стартира да понижава. Кога ще падне под 10 % е рано да се каже. Прогнозите на икономистите са разнообразни - от няколко месеца до повече от година.

Според икономиста Стоян Панчев сега високата инфлация в България не дава отговор на критериите за влизане в еврозоната.

„ Инфлацията в България би трябвало да е не повече от % и половина по-висока от най-ниската среда от трите страни с най-ниска инфлация. Ние не отговаряме на този аршин ", безапелационен е Панчев.

Какво ще се случи с инфлацията през новата година - специалистите са на разнообразни отзиви.

„ Прогнозите са за първата половина на годината също да си бъде двуцифрена инфлацията ", сподели някогашният обществен министър Христина Христова.

„ Миналата година непрекъснато растеше инфлацията, тази година чакаме противоположния развой - да понижава и към края на годината да забравим, че е имало инфлация ", предвижда Георги Ангелов.

„ Инфлацията спада, това не значи, че цените ще станат по-ниски. Не значи, че от на следващия ден ще купуваме по-евтино самун. Означава, че няма да нарастват цените толкоз, колкото през 22-а година ", изясни Стоян Панчев.

Затова хората желаеха растеж на заплатите час по-скоро.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР