Бюджетният дефицит на САЩ скочи през фискалната 2023 г., което

...
Бюджетният дефицит на САЩ скочи през фискалната 2023 г., което
Коментари Харесай

Федералният дефицит ефективно се удвои през фискалната 2023 г.

Бюджетният недостиг на Съединени американски щати скочи през фискалната 2023 година, което евентуално ще усложни напъните на Конгреса да реализира съглашение за федералните разноски, преди държавното финансиране да изтече идващия месец.

Дефицитът е бил 1,7 трилиона $ за последната фискална година, която завърши на 30 септември, съгласно данни на Министерството на финансите, оповестени в петък. Това бележи 320 милиарда $, или 23%, нарастване по отношение на миналата фискална година.

Дефицитът обаче всъщност се удвои до към 2 трилиона $, в случай че не се включи въздействието на проекта за отменяне на федералния студентски дълг на президента Джо Байдън – който Върховният съд анулира, преди да влезе в действие.

Министерството на финансите на Съединени американски щати уточни недостига за фискалната 2022 година като 1,4 трилиона $, защото взе поради цената на предлагането на президента. Без него дефицитът щеше да е по-близо до 1 трилион $.

След това организацията записва анулацията на проекта за отменяне като спестявания за фискалната 2023 година, което понижи размера на недостига до 1,7 трилиона $.

„ Ние сме нация, пристрастена към дълга “, сподели Мая Макгуинес, президент на безпартийната комисия за виновен федерален бюджет. „ С възходящата стопанска система и безработицата покрай рекордно ниски равнища, това беше моментът да внушим фискална отговорност и да понижим дефицитите си. “

Огромният дълг на нацията ще стане още по-скъп през идващите години, защото лихвените заплащания се усилват.

„ Виждаме в действително време мъчителната композиция от възходящ дълг, инфлация и разноски за лихви, което води до още по-голям дълг “, сподели Майкъл Питърсън, основен изпълнителен шеф на фондация „ Питър Г. Питърсън “, непартийна организация, която се стреми да увеличи осведомеността за Дългосрочните фискални провокации на Съединени американски щати. „ Разходите за лихви набъбнаха с съвсем 40% предходната година и скоро ще харчим повече за лихви, в сравнение с за национална защита. “

За повишаването на недостига способства и забележителният спад на данъчните доходи.

Повече от 40% от скока се дължи на по-ниските данъчни доходи, съгласно Бърнард Ярос, водещ американски икономист за Oxford Economics. Постъпленията от налог върху приходите на физическите лица се сринаха, тъй като слабият фондов пазар през 2022 година докара до по-ниски финансови облаги и тъй като Службата за вътрешни доходи удължи периодите за налози за огромна част от Калифорния и елементи от Алабама и Джорджия заради естествени бедствия.

В допълнение, увеличените разноски за стратегии за права, в това число обществено обезпечаване и Medicare, както и за Medicaid, съставляват малко над една четвърт от разширението на бюджетния недостиг, сподели Ярос. Нарастващият брой на бенефициентите на обществено обезпечаване и подхранваната от инфлацията промяна на разноските за живот от 8,7% за 2023 година способстваха за повишаването на разноските.

Данните за годишния недостиг евентуално ще се включат във към този момент натоварените договаряния на Конгреса по отношение на финансирането на федералните организации за фискалната 2024 година. Законодателите одобриха мярка за краткотрайни разноски на 30 септември, тъкмо преди федералното държавно управление да бъде затворено. Той удължи федералното финансиране до 17 ноември.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР