Бюджетният дефицит на Франция се е увеличил през 2023 г.

...
Бюджетният дефицит на Франция се е увеличил през 2023 г.
Коментари Харесай

Сериозен ръст на дефицита в бюджета на Франция за 2023 г., Португалия бележи рекорден излишък

Бюджетният недостиг на Франция се е нараснал през 2023 година доста над плануваните параметри от държавното управление в Париж. Това сочат първичните публични данни, оповестени през днешния ден и представени от Ройтерс.

Френският бюджетен недостиг е достигнал 5,5 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, прибавя Българска телеграфна агенция.

Той се е повишил по отношение на равнището от 4,8 на 100, регистрирано през 2022 година и е над прогнозата на френското държавно управление за 4,9 на 100 през 2023 година, показва Ройтерс.

В парично изражение бюджетните разноски във Франция са надвишили приходите със 154 милиарда евро през предходната година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт " Инсее " (Insee).

Те са доста над критериите от Маастрихт, съгласно които бюджетният недостиг на всяка страна от Европейски съюз не би трябвало да надвишава 3 на 100 от брутния й вътрешен артикул.

На този декор Португалия записва рекорден бюджетен остатък през миналата година. Това сочат първичните данни на португалския Национален статистически институт " Ине ", представени от ДПА.

Бюджетният остатък на иберийската страна възлиза на малко под 3,2 милиарда евро, което се равнява на 1,2 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната за 2023 година Това е най-значителната му стойност, откогато в Португалия е възобновено демократичното ръководство преди 50 години.

През 2011 година страната беше принудена да се обърне към Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) за многомилиарден заем, с цел да стабилизира своето финансово положение, напомнят анализатори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР