Бюджетната рамка за следващата година е готова, като тя ще

...
Бюджетната рамка за следващата година е готова, като тя ще
Коментари Харесай

Бюджетната рамка за следващата година е готова

Бюджетната рамка за идната година е подготвена, като тя ще бъде импортирана в Министерски съвет. Причина за мълчанието към бюджета за идната година са идните избори, защото тематиката не трябва да се политизира. Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Валери Белчев, който гостува през вчерашния ден в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

„ В момента работим и сме подготвили базовия сюжет, планували сме избрани политики, кои със обществен, кои със политически темперамент. Но не желаеме да политизираме въпроса. Ако стартираме в този момент да спорим по политики ще дадем единствено храна на политическите акции. “, сподели Белчев.
 Задлъжняваме с 2 милиарда лв. за два месеца Задлъжняваме с 2 милиарда лв. за два месеца
България ще усили дълга си с 2 милиарда лв. в границите на по-малко от два месеца. Само ден откакто страната изтегли дълг за 500 млн....

Финансовият министър призна, че е имало опасения дали сметката ще излезе, само че приходните организации регистрират растеж в постъпленията, кето значи, че стопанската система върви добре.

„ Тоест правейки сметката видяхме, че нещата не са толкоз неприятни и в последна сметка бюджетът ще бъде задоволително съответен, по този начин, че да обезпечи живота на хората и действието на страната “, сподели Белчев.

Икономическият министър Даниела Везиева, която гостува паралелно с Белчев в предаването, добави, че бюджетната рамка ще бъде без съответни политики, тъй като това не е работа на служебния кабинет, а на постоянно Народно заседание.

„ Бюджетната рамка е подготвена и тя ще бъде импортирана в Министерски съвет, само че тя ще бъде в действителност рамка без съответни политки, тъй като считаме че не е работа на служебния кабинет да дефинира политики, това е работа на Народното събрание, на екипа, който ще бъде в постоянен кабинет. “, сподели Везиева.

Бечев добави, че бюджетната рамка за 2022 година ще разполага с оптимално пространство за въвеждане на политики.
 Липсващият бюджет за 2022 година Липсващият бюджет за 2022 година
В Закона за обществени финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в период до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното съ...

Валери Белчев разяснява и поредицата от аукциони за набиране на нов държавен дълг. По думите му, оптималният предел на новия дълг за тази година е избран от 44-то Народно заседание още през ноември 2020 година. Белчев уточни защо ще отидат парите от новия дълг.

„ Една част отиват за върщане на остарели заеми, вземани от предходни държавни управления, друга част служи за планувани разноски, трета за разноски свързани с рецесията. Например с тези пари се финансират парите за пенсии, въпросните 120 лв., през тези пари се възнамерява в Държавен фонд „ Земеделие “ да влязат средства към животновъдите. През тези пари се финансира плана за отбрана на границата против мигрантския напън, през тези пари се финансират също ограничения против COVID-19 - давам образец, 10 млн. през днешния ден отпуснахме за О2. Смятам ще се съгласите, че това е значимо за бониците. Финансират се маски, санитарни материали вакснини. “, изясни Белчев.

По думите му, няма нищо неприятно да се търси финансиране на финансовите пазари, когато с парите се влага в стопанската система, още повече, че лихвите са ниски, даже негативни.

„ Естествено че не е добре да имаме да връщаме пари. Но да употребяваме ресурса от финансовите пазари с цел да влагаме в стопанската система си няма нищо неприятно. В момента лихвите са ниски, дори негативни, по този начин, че жестоко казано, като вземем пари връщаме по-малко. Няма нищо неприятно да се тегли дълг, когато има смисъл. “, сподели Белчев.

Според финансовия министър, високите цени на артикули и услуги скоро ще спаднат, като това ще стартира да се случва след преполовяването на зимата.
 Без държавни ограничения за повишаването на храните идват апетит и банкрути, сигнализира специалист Без държавни ограничения за повишаването на храните идват апетит и банкрути, сигнализира специалист
Цените на храните в България ще вървят единствено нагоре и през идната 2022 година, като страната би трябвало да вземе ограничения на национално ни...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР