Бюджетната криза поставя под въпрос субсидиите за изграждане на заводи

...
Бюджетната криза поставя под въпрос субсидиите за изграждане на заводи
Коментари Харесай

Провалят ли се проектите на Intel и TSMC в Германия?

Бюджетната рецесия слага под въпрос дотациите за създаване на фабрики за чипове в страната

Intel може да се откаже от построяването на цех за чипове в Германия
(снимка: Intel)

Производителите на чипове Intel и TSMC рискуват да останат без държавни дотации за построяването на новите си предприятия за полупроводници в Германия. Това е действителен сюжет, поради бюджетната рецесия в най-голямата стопанска система на Европейски Съюз.

Планът предвиждаше Германия да финансира построяването на фабрики за произвеждане на чипове на TSMC и Intel в страната, в допълнение към личните средства на фирмите. Постъпленията трябваше да дойдат както от фондове на Европейския съюз, по този начин и от Германия, а локалните управляващи в избрани райони на страната бяха подготвени да дават спомагателни данъчни облекчения.

Бюджетната рецесия в Германия обаче слага под въпрос способността на управляващите в страната да спазят обещанията си. Изданието WirtschaftsWoche, представено от Ройтерс, назова неотдавнашното решение на Федералния парламентарен съд на Германия източник на евентуални проблеми за Intel и други компании, които разчитат на поддръжката на немските управляващи за осъществяване на планове в страната.
още по темата
Министърът на стопанската система на Саксония Свен Шулце съобщи, че икономическите вреди за Германия ще бъдат необикновено огромни, а вредите за репутацията – просто великански. Става въпрос за неотдавнашното решение на конституционния съд на Германия, който разгласи за нелегално преразпределението на средства сред извънбюджетните фондове, които трябваше да станат източник на финансиране за планове на задгранични компании.

TSMC очакваше да получи към 5 милиарда евро за създаване на своя цех в Германия, е плануванаъа сума на дотацията за Intel беше два пъти по-висока. За тези и други планове бяха планувани 20 милиарда евро, които да бъдат взети назаем от Фонда за климата и трансформацията, а управляващите на страната имаха намерение да го попълнят с неизползвани средства от доверителния фонд за битка с следствията от Covid-19.

Съответното прекачване на средства сред фондовете даже се състоя през 2022 година, само че правосъдно решение разгласи сходни дейности за противозаконни. Това провокира компликации при приемането на проектобюджета за 2024 година от немските парламентаристи, отбелязва Tom’s Hardware, базирайки се на немското издание ComputerBase.

Бундестагът няма да получи проектобюджета за утвърждение идната седмица, както беше в началото планувано, което значи, че той няма да бъде подписан до края на тази година. Ако немските управляващи би трябвало да преразгледат структурата и размера на бюджета, като в същото време понижат дотациите за производителите на чипове или ги изоставят изцяло, това може да накара Intel и TSMC да се откажат от плановете си в Германия.

Ръководството на двете компании по-рано даде да се разбере, че съществуването на дотации за създаване на предприятия отвън обичайните им места на централизация (съответно Съединени американски щати и Тайван) е решителен фактор, определящ самата изпълнимост на сходни вложения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР