Бюджетната комисия в парламента отхвърли на първо четене всички внесени

...
Бюджетната комисия в парламента отхвърли на първо четене всички внесени
Коментари Харесай

Мика Зайкова безпощадна: Асене, това е фантасмагория! Измислил си счетоводна сметка, не бюджет

Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли на първо четене всички импортирани от Министерство на финансите оферти за промени в данъчните закони, които всекидневно предхождат гледането на плана за държавен бюджет.
„ Бюджетната комисия с право отхвърли тази измислица, наречена „ ремонти в данъчните закони “. Защото господин Асен Василев измисли един бюджет, който не е бюджет, а е елементарна счетоводна сметка, в която няма политики, а в бюджета би трябвало да има политики “.
Това декларира в изявление за БНР Мика Зайкова, стопански анализатор и финансов специалист.
В проектобюджета нито приходите могат да бъдат потвърдени, а разноските ще отворят една голяма дупка и един недостиг, който вероятно ще надвиши така наречен 3%, които са таван.
Според финансовия министър Брутният вътрешен продукт би трябвало да бъде 205 милиарда и 800 млн., т.е. да нарасне с 3.2%. Икономическият анализатор разяснява, че, преди всичко, това е невероятно към сегашния миг, тъй като Европейската комисия ни дава най-вече 1.8% растеж на Брутният вътрешен продукт. Разликата до 3.2% е голяма.
На второ място, самият Европейски Съюз, както и целият свят, върви към криза. Германия, Франция и Италия оповестиха, че са в криза. Още четири страни – Дания, Нидерландия, Австрия и Естония – също влизат в криза. А нашият максимален търговски сътрудник е Германия. Така че да се реализира подобен растеж на Брутният вътрешен продукт е невероятно. Всички доходи, заложени в бюджета, са повишени.
В бюджета за 2023 година бяха заложени данъчни доходи за 35 милиарда лева, все още съвсем в края на ноември няма по какъв начин тези данъчни доходи да бъдат изпълнени най-малко с 2.5 милиарда лева или 3 милиарда лева, което значи, че още занапред имаме несъблюдение. Как ние ще успеем за 2024 година да наберем данъчни доходи в размер на 41 милиарда лева?
„ Цялата тази голяма дупка би трябвало да я запълниш със заеми, т.е. да взимаме заеми и да харчим пари, които не носят товара на висока добавена стойност, защото техниката и технологията на българските компании, които 92% дребни и междинни е на равнището на средата на XX век. За да получаваш висока добавена стойност, би трябвало да въвеждаш нови технологии и вложения “, показва Мика Зайкова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР