Бюджетната комисия в парламента одобри проекта за покупка на още

...
Бюджетната комисия в парламента одобри проекта за покупка на още
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри закупуването на още осем Ф-16


Бюджетната комисия в Народното събрание утвърди плана за покупка на още осем Ф-16.

Цената им е 1,3 милиарда $, само че ще ги плащаме на траншове. Министърът на защитата Димитър Стоянов изясни, че доставката се чака през 2027 година

България ще даде военна помощ за Украйна

България ще даде на Украйна, реши Народното събрание.

След четири часа спор депутатите гласоподаваха " за " изпращането на бойна техника, която не употребяваме. Военният министър обаче разгласи, че ще бъдем консервативни в това, което ще дадем.

Подкрепата си дадоха 175-ма депутати, а 49 бяха “против ”.

Всяка от партиите беше декларирала авансово своите позиции, като за решението гласоподаваха ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи и “Демократична България ”. Против, напълно предстоящо бяха Българска социалистическа партия и “Възраждане ”.

Изненада пристигна от “Български напредък ”, които през вчерашния ден на комисия бяха “против ”, а през днешния ден в зала бяха “за ”.

Така решението е реалност и съдържа два аспекта - военна помощ за Украйна и рационализация на армията ни, откакто дадем на Киев част от остарялото си съветско оръжие.

Важно е да уточним, че решението на Народното събрание е дефинитивно и не минава на второ гласоподаване. Влиза в действие от датата на обявяване в Държавен вестник.

Дебатът стартира при ясно разделяне на силите - “за ” и “против ”.

“Ако видиш на улицата трима по какъв начин бият и не му окажеш помощ това е закононарушение. А тук приказваме за цяла страна ”, сподели Атанас Славов от Демократична България.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС съобщи, че тук е заплашен украинският народ и е застрашен от изтребване. “Това е непровокирана експанзия. България да се върне от вярната страна на историята ”, добави той.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ акцентира, че днешният спор е за поддръжка и против военна експанзия в 21 век.

От Политическа партия допълниха, че решението ще помогне на модернизацията на армията ни.

“Цинизъм е да дадеш остаряло оръжие и да казваш, че оголваме нашите въоръжени сили ”, съобщи Даниел Лорер от Политическа партия.

На противоположния полюс в залата бяха Българска социалистическа партия и “Възраждане ”. Левицата разгласи, че новото оръжие няма да ни бъде харизано, а ще си го купим.

“Може да е съдбовно за националната сигурност тезата на новата коалиция или обединението на войната - да даваме оръжие и да превъоръжаваме ”, съобщи Борислав Гуцанов от левицата.

“Евроатлантическата пасмина се пробва да вкара България във война множеството страни не дават оръжие. Това е под външен диктат, а болшинството българи са “против ” ”, безапелационен бе Ангел Георгиев от “Възраждане ”.

Изненада пристигна от партията на Стефан Янев. Вчера “Български напредък ” бяха “против ”, през днешния ден се обърнаха на 180 градуса.

Лидерът на партията Стефан Янев съобщи, че поддържат предлагането за военна поддръжка.

Опонентите им припомниха позицията им от април.

“Тежко въоръжение няма по какъв начин да бъде обещано, тъй като би трябвало да имаме заместващи платформи. На уеб страницата на министерството има непотребна техника, да вземем за пример един хеликоптер ”, съобщи военният министър.

Решението провокира митинги. От Българска социалистическа партия бяха в залата с плакати “Не на оръжията! МИР ”, а от “Възраждане ” събраха симпатизанти пред Народното събрание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР