Бюджетната комисия в Народното събрание ще разгледа окончателно промените в

...
Бюджетната комисия в Народното събрание ще разгледа окончателно промените в
Коментари Харесай

Бюджетната комисия разглежда окончателно промените в Законите за ДДС и местните данъци

Бюджетната комисия в Народното събрание ще прегледа дефинитивно измененията в Законите за Данък добавена стойност, локалните налози и такси и корпоративното подоходно облагане. Заседанието трябваше да се организира във вторник, само че от ГЕРБ-СДС го неодобряваха поради проблема " Пирогов ", а депутатите от Движение за права и свободи напуснаха преди началото, с което кворумът се провали. Министърът на финансите Асен Василев и ръководителят на комисията Йордан Цонев трансформираха през вчерашния ден графика за приемане на данъчните закони и бюджета.

Част от данъчните закони се чака да бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала още през днешния ден, като Закона за счетоводството и Закона за данъчните хранилища и акцизите. Но останалите, като измененията в Закона за Данък добавена стойност, корпоративното подоходно облагане и се локалните налози и такси станаха пленник на проблема " Пирогов ". Вчера министърът на финансите Асен Василев и ръководителя на основната бюджетна комисия Йордан цонев си стиснаха ръцете.

" В идната седмица да се одобри огромния бюджет, оставащите данъчни закони и дребните бюджети на второ четене, с цел да можем преди Коледа да приемем и огромния бюджет, тъй че страната да стартира умерено с бюджет ", изясни Василев.

Основният проблем при Закона за Данък добавена стойност е ставката за ресторантьорите. При останалите към този момент утвърдени на второ четене от Комисията данъчни закони, предлаганите от финансовото министерство ограничения за изсветляване на стопанската система не бяха признати.

Те биха залогът Асен Василев да се съгласи да остави косвения данък на равнище от 9% за ресторантьорите. Въпреки че мярката бе наложена като облекчение за сектора поради шока от Covid пандемията, другояче би трябвало да се върне на естествените равнища от 20 на 100. Остават въпросителни и към пазарните оценки на жилищата, които могат да се окажат в основата на повишаване на локалните налози и такси. Също по този начин световният налог от 15% за огромните корпорации под въпрос, който ще бъде разискван по Закона за корпоративното подоходно облагане в бюджетната комисия.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР