Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете

...
Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете
Коментари Харесай

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете от първата актуализация на бюджета, с което се позволява на компании да вършат без предели дарения на политическите партии.

В поддръжка на ветото гласоподаваха само депутатите от Българска социалистическа партия, които считат, че по този метод бизнесът ще може да си купува политически партии, съобщи БНР.

От ГЕРБ опонираха, че с намаляването на партийните дотации от 11 на 1 лев за извоюван глас би трябвало да се обезпечи опция за партиите да дофинансират активността си.

Държавният глава Румен Радев върна за преразглеждане измененията, които разрешават бизнесът да финансира политическите партии с дарения. До смяната се стигна, откакто партийните дотации бяха понижени от 11 на един лев за получен глас. На въпрос на "Хоризонт " дали са задоволително рационални причините в претекстовете на президентското несъгласие, финансовият министър Владислав Горанов отговори:

"Българският президент по тази причина е президент, с цел да има правата по Конституция и да преценя. Ако имаме мотив, че един лев дотация е непълен и това заплашва политическия модел, той може би трябваше да има отношение по това число. Аргументите му във връзка с въздействието на дарения от физически или юридически лица занапред ще бъдат разисквани в границите на българския парламент още веднъж, само че не виждам причина две седмици по-късно да бъдат изменени. Може би е рационално да има някакъв предел, дано да оставим това на народните представители да го преценяват ".

Вчера бюджетната комисия в Народното събрание утвърди и втората актуализация на главната финансова рамка. С нея се обезпечават средства за закупуването на изтребителите Ф-16, като се позволява увеличение на касовия недостиг до 2,4 милиарда лв.. Заради договорката държавният дълг ще нарасне с един милиард лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР